La finalul lui 2014, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de An Nou care a fost trecut cu vederea de presa românească. Acest fapt l-a determinat pe jurnalistul Ion Cristoiu să facă în editorialul de astăzi o comparaţie cu mesajul de sfârşit de an al președintelui francez François Hollande şi să îşi pună întrebarea dacă nu ar fi necesar ca Iohannis să reabiliteze mesajul de Anul Nou adresat românilor.
“Câteva zile înainte de 31 decembrie 2014, dar și câteva zile după, evenimentul mediatic numărul unu în Franța a fost Mesajul de Anul Nou al președintelui François Hollande, prezentat de ziare, televiziuni, site-uri de știri. Grație unor scurgeri în presă intenționate, s-a aflat că anul acesta François Hollande va prezenta Mesajul de la biroul său de lucru de la Palais de l’Élysée. Pentru politologi, analiști, politicieni, știrea a fost un lung prilej de vorbe și ipoteze despre ce-ar urmări François Hollande prin opțiunea pentru biroul de lucru. În 2012, Mesajul a fost înregistrat în sala de ceremonii a Palatului, iar în 2013, într-o încăpere a Palatului, pe fereastra căreia se vedea Curtea de onoare”, notează Cristoiu.
Mesajul lui Hollande a fost transmis de principalele canale de televiziune începând cu ora 20.00, ca un moment de o solemnitate deosebită, iar apoi toate televiziunile au analizat amănunțit mesajul. Acesta a oferit francezilor principalele obiective asumate de președinte pentru 2015, dar și cele mai importante concluzii despre anul 2014.
“La noi, din câte am putut vedea, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de complezență. Am mai scris și am mai spus că, după decembrie 1989, din nevoia de a fi altfel decât Nicolae Ceaușescu, președinții României au renunțat la Mesajul prezidențial ca moment de excepție al zilei de 31 decembrie. Mă așteptam ca noul președinte, care ne tot bate la cap cu Luatul de la capăt, să reabiliteze Mesajul solemn. Poate la finele lui 2015, așezat deja temeinic la Cotroceni, Klaus Iohannis va face din Mesajul de Anul Nou un moment politic de excepție, cum se întâmplă în Franța de aproape o jumătate de secol”, încheie Ion Cristoiu.