Soarta lui Dan Voiculescu, decisă pe 6 ianuarie: Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti vor hotărî dacă fondatorul PC rămâne sau nu în arest

Soarta lui Dan Voiculescu, decisă pe 6 ianuarie: Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti vor hotărî dacă fondatorul PC rămâne sau nu în arest

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti decid săptămâna viitoare, dacă Dan Voiculescu rămâne în închisoare sau scapă de pedeapsa de 10 ani primită în dosarul ICA. Magistraţii vor dezbate contestaţia în anulare formulată de omul de afaceri, în complet de divergenţă. Asta înseamnă că cei doi judecători care au analizat iniţial dosarul nu au ajuns la o concluzie comună, astfel că a fost desemnat un al treilea magistrat, care va înclina balanţa în favoarea sau în defavoarea fondatorului PC.

Cornelia Corina Dăescu este judecătoarea care va decide soarta lui Dan Voiculescu. Fost procuror DIICOT, Dăescu a luat de-a lungul carierei decizii controversate în cazurile pe care le-a instrumentat.

În 2006, în calitate de procuror, şi-a dat acordul ca sirianul Zaher Iskandarani să părăsească țara.

Tot Cornelia Corina Dăescu a instrumentat şi dosarul „Cocaină pentru VIP-uri”. A schimbat încadrarea juridică în cazul lui Ion Ion Ţiriac, din trafic în consum de droguri. Astfel, schimbarea încadrării juridice l-a ajutat pe Țiriac jr. la proces. Mai exact, l-a scăpat de o pedeapsă cu închisoarea. Achitarea obţinută în acest dosar a însemnat sfârşitul carierei de procuror DIICOT pentru Cornelia Corina Dăescu.

Acesta s-a transferat la Parchetul Curţii de Apel Timişoara, iar în noiembrie 2013, a fost repartizată la Secţia II Penală a Curţii de Apel Bucureşti.

Ca judecător, Cornelia Corina Dăescu are pe masă două dintre dosarele de corupţie mediatizate. Este vorba despre dosarul retrocedărilor ilegale, în care inculpaţi sunt, printre alţii, Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu şi cel al fostului preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrii a României, Mihail Vlasov. În ceea ce priveşte dosarul lui Mazăre, decizia este amânată de ani de zile, din diverse cauze, dar şi pentru efectuarea de suplimente de expertize.

Condamnat definitiv la zece ani de închisoare, cu executare, pentru privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare, Dan Voiculescu a atacat decizia definitivă print-o cale extraordinară – contestaţia în anulare. Aceasta a fost admisă de principiu, de completul format din Dan Lupașcu și Viorica Costiniu, soția judecătorului Florin Costiniu, condamnat în dosarul senatorului Cătălin Voicu.

Atunci când s-a trecut la judecarea pe fond a cauzei, locul judecătorului Viorica Costiniu a fost luat de Isabelle Tocan. Aceasta s-a opus admiterii contestației, astfel că noul complet, format din Tocan și Lupașcu, nu a putut lua o decizie, scorul fiind de 1 – 1. În această situație s-a decis formarea unui complet de divergență, adică a unuia format din trei judecători. Decizia finală urmează a fi luată pe 6 ianuarie, de completul format din magistrații Dan Lupașcu, Isabelle Tocan și Corina Cornelia Dăescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`