Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, atrage atenția în cadrul unui interviu pentru cursdeguvernare.ro asupra pericolului reprezentat de concepte de genul Novorossiya, afirmând totodată că Moscova nu va folosi pretextul instalării scutului antirachetă la Deveselu pentru a demara noui acțiuni în forță în regiune.
Vorbind despre anexarea Crimeei de către Rusia, șeful diplomației arată că situația din Ucraina ar trebui să reprezinte un motiv de îngrijorare pentru întreaga comunitate democratică.
”Evenimentele din Ucraina sunt de natură să alerteze nu doar România, ci şi întreaga comunitate democratică, mai ales că este vorba despre o anexare ilegală a unui teritoriu aparţinând unui stat suveran şi independent, cu încălcarea normelor de drept internaţional.(…)Am avertizat constant asupra pericolului reprezentat de tentativele de consacrare a unor concepte precum “Novorossiya”. Lanţul format de aşa-numitele republici populare separatiste are rolul de a menţine presiunea şi un climat de instabilitate pe termen lung”, a declarat Aurescu.
În ceea ce privește relațiile româno-ruse, ministrul de Externe a apreciat că acesta nu pot ignora actualul context regional.
”Vreau să subliniez de la început că evoluţiile relaţiilor româno-ruse în plan bilateral nu pot face abstracţie de perspectivele de de-tensionare a situaţiei din imediata noastră vecinătate, din Ucraina, şi vor fi în strânsă corelare cu revenirea durabilă la respectarea cadrului legal internaţional consacrat de principiile fundamentale ale dreptului internaţional”, a mai spus Aurescu.
Șeful diplomației a adăugat că scutul antirachetă de la Deveselu are un scop pur defensiv și că nu înțelege de ce reprezentanții Moscovei aduc mereu în discuție această chestiune.
”Participarea României la dezvoltarea componentei europene a sistemului american de apărare antirachetă reprezintă un proiect strategic în relaţia bilaterală cu SUA, dar şi un element important pentru profilul României de Aliat de încredere în cadrul NATO. Consider important să reiterez şi pe această cale că sistemul de la Deveselu este unul pur defensiv şi că acesta vizează ameninţările în creştere cu rachete balistice din afara spaţiului euro-atlantic. În consecinţă, este dificil de înţeles de ce partenerii noştri ruşi invocă atât de des şi de o manieră critică sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice.”, a explicat oficialul român.
”Ne exprimăm îngrijorarea la rândul nostru că, în timp ce proiectul de la Deveselu este de notorietate publică de cel puţin trei ani, Rusia îşi dezvoltă propriile capabilităţi, anunţând public consolidarea semnificativă a prezenţei sale militare în Marea Neagră. În consecinţă, nu putem decât să sperăm ca partenerii noştri ruşi nu vor folosi operaţionalizarea Facilităţii de la Deveselu pentru noi manifestări de forţă în regiune.”, a adăugat ministrul de Externe.