Sondaj: Românii s-au maturizat politic și au făcut diferența între candidatul Klaus Iohannis și formațiunea ACL

Sondaj: Românii s-au maturizat politic și au făcut diferența între candidatul Klaus Iohannis și formațiunea ACL

Românii s-au maturizat politic! Potrivit unui sondaj realizat la final de an, alegerile din noiembrie au venit cu o premieră. Românii au făcut pentru prima oară diferenţa clară între formaţiunea care l-a susţinut pe Klaus Iohannis şi candidatul în sine. Concret, 69% dintre cei intervievaţi au răspuns că au votat candidatul, în vreme ce doar 20% dintre respondenţi au recunoscut că au votat pentru ACL.

Întrebarea centrală a sondajului a fost „Consideraţi că voturile acordate candidatului Klaus Iohannis, au reprezentat voturi pentru candidat sau voturi pentru ACL? La aceasta, 69% din voturi au mers pentru candidat, doar 20% pentru ACL şi 11% nu au putut da un răspuns.

De asemenea, românii au avut o opinie clară şi la întrebarea „Consideraţi că alianţa PSD + PC+ UNPR, în urma eşecului de la alegerile prezidenţiale, ar trebui să treacă în opoziţie, lăsând noul partid Liberal să guverneze ? 62% dintre respondenţi au spus nu şi doar 21% da, în condiţiile în care 17 procente au ales să nu dea un răspuns.

O altă întrebare a fost: Consideraţi că Victor Viorel Ponta ar trebui să demisioneze din funcţia de prim-ministru? 57% din respondenţi cred că nu, 38% au răspuns da, iar 5 ‘% nu au răspuns.

Sondajul confirmă şi ceea ce sociologii deja au decretat. 67% dintre români consideră că aroganţa USD, afişată după primul tur, precum şi organizarea deficitară a votului în Diaspora, au iritat tinerii care au ieşit masiv la vot în turul 2. Doar 29% nu au fost de-acord cu această ipoteză.

Sondajul a fost realizat în perioada 18-22 decembrie , pe un eşantion de 1376 subiecţi, cu vârste cuprinse între 18 şi  65 ani. Procedeul a fost acelaşi, folosit de 5 ani. Întrebările au fost adresate pe reţelele de socializare şi newsletter-ul CIADO.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`