Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marți seară, ordonanța controversată ce se referă la organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului. Un act criticat însă dur de fostul preşedinte Traian Băsescu, care s-a arătat nemulţumit de „alocările bugetare” care. ar trebui să-l facă pe Victor Ciorbea „cel mai fericit Avocat al Poporului”.
”Nu putem spune că supremația revoluției este realizată atâta timp cât au un avocat al poporului singurul care poate ataca ordonanțe care este supus politic sau pe care îl cumperi cu facilități de ultima oră cum s-a întâmplat în ședința trecută. Domnul Ciorbea este cel mai fericit avocat al poporului de la revoluție încoace. Veți vedea că marele fost sindicalist Victor Ciorbea va fi un avocat al poporului docil”, a afirmat Traian Băsescu.
Fostul şef de stat a menţionat totuşi că acesta nu va afecta, din slugărnicie, actele Guvernului. La rândul lui, Victor Ciorbea a declarat atunci că probabil Traian Băsescu nu a înţeles contextul discuţiilor când a vorbit despre bugetul Avocatul Poporului sau afirmaţiile au fost „făcute în glumă, pentru neştiutori” şi a precizat că banii alocaţi sunt pentru respectarea unei obligaţii asumate de România în 2009.
De asemenea,președintele Iohannis a promulgat Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Legii privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului. Documentul a fost însă criticat dur de către fostul şef de stat Traian Băsescu. Mai exact, fostul preşedinte s-a arătat nemulţumit de cheltuielile suplimentare de protocol, cazare şi transport pentru instituţie care apar în ordonanţa pentru modificarea legii referitoare la Avocatul Poprului.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți seară, legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.
Proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare a fost adoptat, săptămâna trecută, de Camera Deputaţilor, forul legislativ decizional, cu 177 de voturi ”pentru”, 56 de voturi „împotrivă” şi 4 abţineri.
Potrivit proiectului de lege, Guvernul este abilitat să emită ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare, în domenii ca sănătate, finanţe publice şi economie, dezvoltarea regională şi administraţie publică, muncă, protecţie socială, fonduri europene, justiţie, transporturi şi infrascructură, educaţie, cercetare, agricultură, mediu, dar şi „prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege”.
În 8 decembrie, plenul Senatului a adoptat, în forma inițială, fără modificări, proiectul de lege de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare până la momentul convocării noii sesiuni în luna februarie.