Traian Băsescu: Îi voi preda lui Klaus Iohannis o țară care îndeplinește toate criteriile de convergență care să îi permită intrarea în zona euro (VIDEO)

Traian Băsescu: Îi voi preda lui Klaus Iohannis o țară care îndeplinește toate criteriile de convergență care să îi permită intrarea în zona euro (VIDEO)
Foto : B1 TV

Președintele Traian Băsescu a abordat sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă subiectul relației dintre România și Uniunea Europeană, afirmând că UE este singura opțiune viabilă pe care țara noastră o are pentru a putea ajunge la prosperitate.

”UE este singura opțiune viabila pentru ca România să ajungă la prosperitate pentru cetățenii săi cândva. Ca și în NATO, nu avem alternativa la UE, așa cum pentru securitate nu avem alternativa la NATO, pentru creșterea nivelului de trai nu avem alternativa la UE. Eu am primit odată cu schimbarea mandatului dl președinte Iliescu o Românie care terminase negocierile de aderare și care avea o lungă listă de problemă care condiționau aderarea și care trebuiau rezolvate în intervalul 2004 – 2007. A fost un efort intern facut de guverne, a fost un efort diplomatic, și la 1 ianuarie 2007 cu toate cele 25 de state membre, ratificând tratatul de aderare, am devenit membri ai UE”, a explicat șeful staului.

”De la intrare în UE, și asta e poza de azi, România a facut progrese formidabile pe care nu le recunoaște, dar ele sunt și sunt consemnate. Spre exemplu, inflația e de 1,4%, rata la dobânzii pe termen lung e de 4,8%, cursul de schimb e într-o marja mai mică de 15%, deficitul e sub 3%, datoria publica e 37,9%. Astăzi, România îndeplinește criteriile de convergență, deci îi voi preda domnului președinte Iohannis o țară care îndeplinește toate criteriile de convergență care să îi permită intrarea în zona euro.”, a spus Traian Băsescu.

”Ea nu e o realitate a acestui an, am privit evoluția pe ultimii zece ani, prepondrente investițiile străine directe s-au făcut în industrie, de aceea avem o structură foarte bună a economiei, e adevarat, într-o economie încă mică, dar structura e foarte bună, dacă privim și la anii de succes pentru agricultură, nu doar datorită voii Domnului, dar și subvențiilor pompate de la UE, avem o perspectivă economică bună”, a mai precizat președintele.

”Nu aș vrea să vin în zone care să genereze confuzie și să arate a populism, dar sunt niște realități în ce privește salariile: 2004 – 768 lei; în 2014 salariul mediu brut – 2358 lei. În 2004, pensia era de 250 lei, în 2014 – 847 lei. Dragii mei, cam asta e poza reală a României, nu e o poză pe care am construit-o eu cu consilierii, la Palatul Cotroceni, eu doar am vrut o poză mai bună decât cea primită în 2004. Acest lucru s-a obținut datorită investițiilor străine, dar și unor reforme structurale extrem de importante în acest interval.”, a mai spus Traian Băsescu.

Traian Băsescu, despre România și Uniunea Europeană

Urmăriți B1TV.ro și pe
`