Dezvăluiri incredibile în cazul traficanţilor de arme români arestaţi în Muntenegru. Cristian Vintilă a fost consilier în Camera Deputaţilor exact când încerca să le vândă arme teroriştilor columbieni. Potrivit unor surse judiciare bine informate, citate de jurnalistul Alex Costache, pe Facebook, Vintilă era consilierul lui Viorel Hrebenciuc, vicepreședintele Camerei.
În plus, Vintilă ar fi avut şi o firmă de construcţie cu Viorel Hrebenciuc. Mai apoi, acesta a ajuns director în cadrul Departamentului de Armament din cadrul Administraţiei Naţionale a rezervelor de stat, iar de anul acesta a dispărut din instituţie şi a fost prins făcând trafic de arme. Cei trei bărbaţi prinşi în Muntenegru riscă închisoarea pe viaţă. Autorităţile din Muntenegru au iniţiat procedurile în vederea extrădării în Statele Unite, relatează site-ul cotidianului The New York Times.
Vintilă şi Hrebenciuc ar fi fost parteneri la firma Barter Group din Bacau înfiinţată în 1997 ce avea ca obiect de activitate lucrările de construcţie. Potrivit declaraţiei de avere de pe site-ul ANI, Cristian Vintilă deține un teren de 283 de metri pătrați, o casă și un apartament și a declarat venituri anuale de doar 40.000 de lei. În document se arată că acesta deține funcția de consilier parlamentar la Camera Deputaților.
În noiembrie, Hrebenciuc și-a dat demisia din Parlament și a fost arestat în dosarul retrocedărilor din Bacău, în care este acuzat de un prejudiciu de peste 300 de milioane de euro.
Cristian Vintilă, Flaviu Virgil Georgescu şi politicianul italian Massimo Romagnoli, fost deputat în Parlamentul Italiei, voiau să vândă grupării teroriste FARC din Columbia mitraliere și arme cu care pot fi doborâte ţinte în aer. Armamentul provenea din Ucraina şi Bulgaria şi urma să fie folosit împotriva elicopterelor şi avioanelor americane. Planul le-a fost însă dejucat de autorităţi, care i-au prins pe cei trei pe teritoriul Muntenegrului. Peste 50 de oameni ai legii din România au participat la acest caz. Gruparea era filată de 5 luni şi obişnuia să livreze orice tip de armament, de la arme uşoare până la lansatoare de rachete.
FARC – gruparea teroristă cu care aceştia făceau afaceri, este o grupare paramilitară de stânga care, pe lângă traficul de droguri, luptă de zeci de ani să răstoarne guvernul Columbiei. Fondată în 1964, aceasta este cea mai veche gherilă din America Latină, care numără aproape 8.000 de combatanţi. Cei trei, acuzaţi de terorism, vor fi judecaţi în Statele Unite şi riscă închisoarea pe viaţă.