Au trecut 25 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989 şi statul român acordă, încă, mii de indemnizaţii către aşa-zişii „luptători remarcaţi pentru fapte deosebite”. Povara e pusă pe umerii bugetului public şi depăşeşte 40 de milioane de euro anual.
Conform datelor furnizate de Casa Naţională de Pensii, în acest moment sunt 10.449 de cetăţeni care încasează indemnizaţii speciale pe baza legii 341, cunoscută şi sub numele de legea recunoştinţei. Valoarea medie a unei indemnizaţii este de 1.508 lei pe lună, scrie Adevărul.
Din cei 10.449 de revoluţionari, numai aproximativ 4.500 sunt răniţi sau reţinuţi în zilele Revoluţiei, precum şi urmaşi ai celor decedaţi în timpul evenimentelor din decembrie 1989. Sunt categorii cărora nimeni nu îndrăzneşte să le conteste dreptul de a încasa drepturi băneşti, întrucât au avut de suferit în mod direct. Restul, aproximativ 6.000 de persoane, sunt din teapa celor care posedă certificate de „luptători remarcaţi pentru fapte deosebite”, cea mai controversată parte a revoluţionarilor.
Presa a dezvăluit, de-a lungul timpului, nenumărate cazuri de impostori care au reuşit să-şi procure certificate de revoluţionari: „luptători” care în decembrie 89 aveau 8 ani, secretare, rude sau prieteni ai unor oameni politici şi chiar persoane care au împuşcat oameni la Revoluţie.
Căpuşarea bugetului de stat de către miile de impostori care îşi arogă meritul de a fi contribuit în mod decisiv la dărâmarea regimului ceauşist pare o poveste fără sfârşit. În 2011, ziarul „Adevărul“ a realizat un calcul al pagubei aduse bugetului public prin beneficiile acordate revoluţionarilor după 1990, suma cifrându-se în jurul a două miliarde de euro! Peste 600 de milioane de euro s-au cheltuit doar cu indemnizaţiile acordate “luptătorilor remarcaţi”, la care se adaugă contravaloarea a circa 5.000 de hectare de teren, multe dintre ele situate în zone cu potenţial imobiliar, şi decontul altor facilităţi precum scutirea de impozite, acordarea de locuinţe sociale, acordarea de spaţii comerciale, gratuităţi pe transportul public, etc. Istoria acestei uriaşe afaceri este lungă şi scandaloasă.
Sarabanda preschimbării certificatelor a generat un trafic de influenţă cu mize de zeci de milioane de euro. Un exemplu concret este cel al fostului secretar de stat George Costin, care a creat o asociaţie-gigant (Asociaţia „Decembrie 1989 – Metrou”) şi a produs mii de revoluţionari de la care a încasat procente grase din sumele pe care aceştia le-au primit retroactiv de la buget. Costin le promitea revoluţionarilor că le va preschimba certificatele cu condiţia ca aceştia să semneze un document prin care se angajau să îi cedeze o parte din bani. În februarie 2012, George Costin a fost reţinut de DNA, iar în decembrie 2013 a fost condamnat la şapte ani de închisoare.
Zilele acestea se împlinesc 25 de ani de la Revoluţie şi certificatele de revoluţionar obţinute pe vremea când în România totul era posibil continuă să producă efecte.