Fostul fostbalist Anton Doboș a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției în cadrul unui acord semnat cu procurorii anticorupție. Astfel, el a admis că l-a ajutat pe finanţatorul Stelei, Gigi Becali, prin faptul că le-a transmis jucătorilor de la „U” Cluj oferta acestuia: 1,7 milioane de euro ca să nu piardă cu CFR Cluj, potrivit unui comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Secția de combatere a corupției au dispus sesizarea instanței de judecată cu acordul de recunoaștere a vinovăției lui Anton Doboş – manager general al clubului de fotbal Universitatea Cluj la data faptelor, acuzat de complicitate la dare de mită.
Potrivit DNA, Doboş a recunoscut în faţa anchetatorilor că în perioada 4-7 mai 2008, „în calitate de manager general al clubului de fotbal Universitatea Cluj, l-a ajutat pe inculpatul Becali George prin transmiterea ofertei acestuia, de a remite suma de 1,7 milioane de euro jucătorilor de fotbal din cadrul clubului Universitatea Cluj, în scopul îndeplinirii îndatoririlor de serviciu”.
Respectivele „îndatoriri de serviciu”, spun procurorii, constau în „apărarea corectă a șanselor de joc și realizarea obiectivelor de instruire și performanță stabilite de club, pentru obținerea unei victorii în meciul cu echipa CFR 1907 Cluj din data de 7.05.2008”.
Meciul „U” Cluj – CFR Cluj a avut loc în ultima etapă a campionatului 2007-2008. CFR avea nevoie atunci de victorie pentru a câştiga titlul de campioană în dauna echipei finanţate de Becali, lucru care, de altfel, s-a şi întâmplat.
Anton Doboș a acceptat încadrarea juridică a faptelor pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală în cazul său şi a fost de acord cu felul şi cuantumul pedepsei stabilite, precum şi cu forma de executare a acesteia – doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.
Dosarul lui Doboş, disjuns din cel cunoscut ca „Valiza”, împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei, au fost trimise la Tribunalul București.
Conform prevederilor legale, în cazul în care instanţa admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei, soluţia pe care o va dispune nu poate fi o condamnare mai grea decât cea asupra căreia s-a ajuns la acord. Instanţa mai poate să trimită dosarul procurorului, în vederea continuării urmăririi penale.
Dacă instanţa aprecizază că soluţia cu privire la care s-a ajuns la un acord între procuror şi inculpat este nejustificat de blândă în raport cu gravitatea infracţiunii sau periculozitatea infractorului, respinge acest acord, iar dosarul este trimis înapoi procurorului. În acest caz, instanţa se pronunţă din oficiu şi cu privire la starea de arest a inculpaţilor.
Sentinţa pronunţată de instanţă poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Împotriva sentinţei prin care acordul de recunoaştere a fost admis, se poate declara apel numai cu privire la felul şi cuantumul pedepsei ori la forma de executare a acesteia.