Klara Markus, femeia care a supraviețuit lagărului de la Auschwitz, se pregătește să-și serbeze aniversarea a 101 ani

Klara Markus, femeia care a supraviețuit lagărului de la Auschwitz, se pregătește să-și serbeze aniversarea a 101 ani
Foto: maramedia.ro

Românca de origine evreică, Klara Markus, se pregătește să-și serbeze aniversarea a 101 ani. Povestea vieții ei este una uimitoare. După ce în 1942 a fost deportată dintr-un ghetou de evrei din Budapesta în lagărele Dachau, apoi la Ravensbruck, femeia a fost trimisă la Auschwitz, Polonia, notează Ziare.com.

Cu puțin timp înainte ca lagărul de la Auschwitz să fie eliberat, în ianuarie 1945, Klara a fost trimisă în camera de gazare, de unde a scăpat prin voia lui Dumnezeu, mărturisește femeia.

„Am fost selectată alături de un grup mai mare de femei și am fost pregătite pentru camera de gazare. După ce ne-au băgat înăuntru, când au vrut să dea drumul la gaz, au constatat că au rămas fără. Unul dintre gardieni a glumit spunând că este ziua noastră norocoasă, că au ucis atât de mulți oameni în acea zi încât au rămas fără gaz. Dumnezeu a vegheat asupra mea în acea zi”, a spus femeia.

Până să fie mutată din ghetoul de evrei din Budapesta, unde a stat doi ani, femeia a lucrat într-o fabrică de umbrele.

„Mama și surorile mele mai mari au fost trimise direct la Auschwitz. Nu le-am mai văzut niciodată de atunci. Când am întrebat ce s-a întâmplat cu ele, membrii SS mi-au răspuns scurt: ‘Poate că ar trebui sa le cauți prin fum și cenusă’ și apoi au râs”, a povestit femeia pentru Adevărul, în anul 2010.

În 1944 a fost mutată la Dachau, apoi la Ravensbruck și la scurt timp femeia a fost trimisă la Auschwitz.

„Am trecut prin toate lagărele de pe teritoriul german. Condițiile erau la fel peste tot. Adormeam cu lacrimi în ochi, îmi era dor de mama și surorile mele. M-am obișnuit cu foamea, dar nu și cu durerea din suflet. În fiecare zi eram umiliți, torturați, eram înconjurată de moarte și mizerie, mai ales de cea care provenea de la ucigașii sufletelor noastre”, a mărturisit ea.

După ce a scăpat de la Auschwitz femeia s-a întors în România, unde a aflat că întreaga sa familie a murit în timpul războiului. Klara și-a refăcut viața alături de actualul ei soț, Andrei Markus.

Klara Markus s-a născut sub numele de Klara Schongut, în ajunul Anului Nou, în 1913, în localitatea Carei, județul Satu Mare.

Pe 31 decembrie 2014 va implini 101 ani, iar prefectul județului Maramureș, Anton Rohian, i-a făcut o vizită cu această ocazie și i-a dăruit un buchet de flori, o sticlă de șampanie și o diplomă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`