Ucraina ar putea vea nevoie de finanțare suplimentară de 15 miliarde dolari, pe lângă programul de 17 miliarde de dolari convenit cu autorităţile de la Kiev, a anunțat FMI care a avertizat guvernele occidentale că deficitul trebuie acoperit în următoarele săptămâni, pentru evitarea colapsului, relatează Financial Times.
Programul de finanţare în valoare de 17 miliarde de dolari a fost convenit în aprilie şi se încheie în 2016.
Oficiali occidentali participanţi la discuţii au declarat că sprijinul pentru suplimentarea masivă a ajutorului este scăzut, în condiţiile în care Kievul nu a reuşit să progreseze prea mult cu reformele economice şi administrative prevăzute în program.
„Nu va fi uşor. Nu sunt prea mulţi bani disponibili”, a spus unul dintre oficialii participanţi la discuţii.
Sursele au arătat că necesarul de finanţare a crescut din cauza contracţiei economice de 7% şi a prăbuşirii exporturilor în Rusia, cel mai mare partener comercial al Ucrainei, care au dus la retrageri masive de capital din ţară şi scăderea rezervelor băncii centrale.
Înainte de începerea ostilităţilor, estul Ucrainei asigura 16% din PIB-ul ţării.
În lipsa unui sprijin suplimentar, guvernul ucrainean va fi nevoit să reducă masiv bugetul sau să intre în incapacitate de plată.
De la începerea programului de asistenţă financiară al FMI, Ucraina a primit 8,2 miliarde de dolari, de la Fond şi alte instituţii financiare.
Comisia Europeană analizează acordarea unui al treilea ajutor Ucrainei, pe lângă cele 1,6 miliarde de euro (2 miliarde dolari) furnizate deja. Guvernul ucrainean a solicitat alte 2 miliarde de euro de la Bruxelles.
O delegaţie a FMI se află în prezent la Kiev pentru discuţii cu guvernul provind viitorul programului de sprijin.