Olanda îşi repatriază 122 de tone de aur din SUA, pentru mai multă siguranţă. Germania nu reuşeşte să facă acelaşi lucru

Olanda îşi repatriază 122 de tone de aur din SUA, pentru mai multă siguranţă. Germania nu reuşeşte să facă acelaşi lucru

Banca centrală a Olandei (DNB) a repatriat 122 de tone de aur din SUA, reprezentând 20% din rezervele sale totale.

Acțiunea a fost motivată prin dorința de a-și repartiza „într-un mod mai echilibrat” deţinerile de aur şi pentru a spori încrederea oamenilor.

„Nu mai este înţelept să ţinem jumătate din aurul nostru într-un singur loc. Poate că era de dorit în timpul Războiului Rece, dar nu acum”,  a declarat purtătorul de cuvânt al DNB.

Măsura ar putea avea „un efect pozitiv asupra încrederii oamenilor”, mai notează banca.

După transfer, Banca Olandei va avea acasă 31% din aur şi 31% în SUA, deţinerile din Marea Britanie şi Canada rămânând neschimbate, la 20% şi respectiv 18%.

În schimb, banca centrală a Germaniei nu a adus în ţară decât cinci tone din cele 680 pe care anunţase la începutul anului trecut că doreşte să le scoată din custodia SUA.

De asemenea, partidul de extremă dreapta Frontul Naţional din Franţa, a cărui popularitate a crescut în ultima vreme, a cerut băncii centrale din Franţa să repatrieze din rezervele de aur sau măcar să încerce acest lucru.

Presa internațională notează că acţiunile de repatriere a aurului desfăşurate în secret de mai multe bănci centrale europene arată îngrijorarea unităților bancare de programele de cumpărare de active derulate de Banca Centrală Europeană şi conducerea acestora consideră că politica de a face „tot ce este necesar” prin pentru a aduce creştere în ţările din zona euro poate să aibă şi probabil va avea repercusiuni serioase asupra preţului aurului.

Germania a explicat de ce nu a repatriat întreaga cantitate de aur pe care intenţiona să o aducă acasă.

„Americanii au mare grijă de aurul nostru. Obiectiv vorbind nu există niciun motiv de neîncredere”, a declarat Norbert Barthle, purtătorul de cuvânt pe buget al partidului Creştin-Democrat al cancelarului Angela Merkel.

Autorităţile germane au motivat întârzierea prin problemele logistice, în schimb Deutsche Bank explică într-un raport citat de Zerohedge că „Germania a fost presată să-şi păstreze aurul în SUA după ce a fost deschisă o linie de comunicare >, cel mai probabil ca rezultat al faptului că Fed a arătat foarte clar băncii centrale a Germaniei cine e şeful”.
 

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`