Deputatul PSD Iulian Iancu, preşedintele filialei Consiliului Mondial al Energiei şi preşedintele Comisiei pentru Industrii din Camera Deputaţilor, a afirmat, luni, că preșul gazelor pentur persoanelor care dețin centrale în apartament ar putea crește de la 1 ianurie cu 35%. Însă, informația a fost infirmată de vicepreședintele ANRE, Emil Calotă, care a precizat că de fapt ar putea exista o creștere a prețului gigacaloriei.
”Prin liberalizarea prețului centralele termice producătopare de căldură ar trebui să crească practic prețul urmare a acestui proces. Ar însemna o discriminare față de cei din sistemul centralizat. Trebuie imediat modificat. Liberarlizarea extinsă până în 2021 pentru consumatorul canic”, a declarat Iulian Iancu.
Potrivit lui Iulian Iancu, românii care au propriile centrale termice urmau să vadă o scumpire de 40% a facturii la gaze. În realitate, era vorba despre centrale, dar nu cele de apartament. Lămurirea a venit de la vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă.
”Introducerea de la 1 ianuarie 2015 în piaţa concurenţială de gaze conduce conform aprecierilor noastre la creşterea preţului energiei termice produse de aceste termocentrale, creştere între 28, 81% şi 38,70% în funcţie de preluarea de gaze din sistemul de distribuţie sau din sistemul de transport. Aceasta este de fapt influenţa la care ne referim şi evident că această influenţă se repercutează în preţul de facturare din sistemele de alimentare către cosumatorul final, respectiv, apartamentul de bloc racordat la SACET”, a afirmat Calotă.
După realizarea gafei, şi Iulian Iancu şi-a schimbat declaraţia.
”O gigacalorie, în noile condiţii de preţ, înseamnă că va suporta o creştere de între 28,8 şi 38% aşa cum a spus acum câteva minute autoritatea de reglementare”, a spus Iancu.