Barbu Mateescu: “În 14 zile Victor Ponta a mobilizat încă trei milioane şi jumătate de oameni împotriva sa”

Barbu Mateescu: “În 14 zile Victor Ponta a mobilizat încă trei milioane şi jumătate de oameni împotriva sa”

Victoria detaşată obţinută de Klaus Iohannis în turul doi al alegerilor prezidenţiale din 2014 a fost o mare surpriză chiar şi de către sociologi. Şi asta pentru că, la sfârşitul primul tur de scrutin toate cercetările sociologice arătau că jocurile par irevocabil făcute în favoarea lui Victor Ponta.

Între 2 noiembrie (ora 16) și 16 noiembrie (ora 23, când a anunțat ce și cum) Ponta a pierdut alegerile. Nu cunosc vreun sondaj care să fi fost efectuat înainte de turul doi și care să fi arătat un avantaj pentru Iohannis. Aparent, Ponta nu a făcut nicio gafă majoră, gen vizită-la-Vântu. Aparent a câștigat dezbaterea cu mai mulți telespectatori – prima – și a pierdut-o pe cea cu o audiență mai redusă – a doua. A jucat rațional, obținând susținerea mai multor contracandidați din primul tur”, scrie Barbu Mateescu pe blogul sociollogica.

Și totuși în 14 zile și 7 ore Victor Ponta a mobilizat încă trei milioane și jumătate de oameni împotriva sa, oameni care nu-l votaseră pe Iohannis în primul tur (optând pentru alți candidați sau stând acasă), oameni care ar fi putut bine mersi să nu vină la vot în turul doi. În medie 10204 oameni pe oră, 170 de oameni pe minut, 3 oameni pe secundă. În practică cei mai mulți și-au format părerea în ultimele zile sau chiar duminică. Iohannis a luat aproape la fel de multe voturi ca Iliescu în 2000, când acesta se confrunta cu Vadim”, mai scrie Barbu Mateescu.

Cum de a fost posibil? Încercând – și reușind – să mobilizeze în favoarea sa un milion și jumătate de oameni, Ponta a trezit și/sau mobilizat 3,5 milioane împotriva sa.

Reacția de respingere a lui Ponta a fost remarcabilă prin dimensiuni. De la Revoluție încoace, doar în 1996 a avut un oponent al PSD mai multe voturi în turul decisiv. Altfel spus, din toată istoria prezidențialelor PSD doar Iliescu în 1996 a fost respins de mai mulți votanți:

Voturi în turul doi pentru oponentul PSD și deci împotriva candidatului PSD:

1992: 4,6 milioane
1996: 7 milioane
2000: 3,3 milioane
2004: 5,1 milioane
2009: 5,2 milioane
2014: 6,1 milioane după introducerea a 96% din secții.

O analiză cronologică a modului în care s-a schimbat intenția de vot în perspectiva turului doi mă conduce spre următoarea concluzie: după primul tur campania s-a „virusat”, existând atât din partea candidatului cât și din partea celor implicați o serie de erori cu consecințe neașteptat de vaste. Probabil că nu vom ști niciodată motivul deraierii de la plan. Poate că a fost vorba de diaspora. Sau de scorul de 40% pe care unii susținători mai prăpăstioși l-au citit ca fiind insuficient pentru victorie. Poate chiar teama de eșec. Reacția electoratului a fost, oricum, neiertătoare”, este concluzia lui Barbu Mateescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`