Google şi-a schimbat, vineri, logoul, afişând şase „doodle-uri” animate, pentru a marca sărbătoarea de Halloween.
Anul acesta, Google sărbătoreşte Halloween-ul cu un set de şase logouri animate speciale pe pagina sa de start, relatează Mirror.
Una dintre aceste animaţii prezintă literele cuvântului „Google” care prind viaţă odată cu apariţia Lunii pline, litera „O” transformându-se într-un vârcolac şi speriindu-le pe celelalte.
O altă animaţie arată o vrăjitoare care învârte într-un cazan, unde aruncă nişte ingrediente magice – lilieci, fantome şi o mână uriaşă.
În momentul în care utilizatorul face click pe pagina de pornire, logoul se modifică, prezentând felinare din dovleci într-un decor autumnal, dar şi o scenă dintr-un cimitir unde se pot vedea nişte zombie.
O altă animaţie arată o fantomă care vânează un personaj într-un decor sumbru, dar este repede, la rândul ei, vânată de un căţel terrier.
Google a mai creat o scenă autumnală idilică, cu o sperietoare de ciori care zâmbeşte, cu un şoarece care îi iese din pălărie şi două ciori care scriu cu ciocurile lor cuvântul „Google”.
Halloween (o abreviere pentru „All Hallows’ Evening”) este o sărbătoare de origine celtică, preluată de multe popoare din lumea occidentală şi nu numai. Halloween-ul se celebrează în noaptea de 31 octombrie, precedând sărbătoarea creştină Ziua tuturor sfinţilor de pe 1 noiembrie.
Fiind una dintre cele mai vechi sărbători din lume, Halloween-ul este sărbătorit în foarte multe țări, cele mai cunoscute fiind Irlanda, Statele Unite, Canada, Puerto Rico și Regatul Unit, iar, ocazional, în unele părți ale Australiei și Noua Zeelandă.
Obiceiuri specifice de Halloween sunt realizarea de dovleci sculptaţi, luminaţi cu ajutorul unor felinare, folosiţi la decorarea caselor şi grădinilor şi ca lanterne, dar şi costumarea în personaje desprinse din poveştile de groază. Copiii costumaţi astfel colidă din casă în casă şi sunt recompensaţi cu dulciuri.
Costumarea și colindatul reprezenta o practică de Halloween în Scoția, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Tradiția a pătruns și în Statele Unite, la începutul secolului al XX-lea, atât în rândul adulților, cât și al copiilor. Primele costume de Halloween produse în masă au apărut în magazinele americane în anii 1930.
Cele mai populare dulciuri pregătite pentru această sărbătoare sunt merele glazurate, acesta fiind un obicei tradiţional din Marea Britanie și Irlanda.
Printre alte mâncăruri asociate sărbătorii de Halloween se numără „barmbrack”, o prăjitură ușoară cu fructe, în care se introduce un inel sau o monedă (obicei din Irlanda), caramele (Marea Britanie), bomboane în formă de cranii, plăcintă de dovleac, pâine de dovleac etc.