Guvernul francez a anunţat, miercuri, o serie de restructurări în cadrul forţelor armate, în 2015, vizând desfiinţarea a aproximativ 7.500 de posturi, cu scopul de a face faţă constrângerilor de ordin bugetar, informează Mediafax.
Un regiment va fi dizolvat – al Artileriei Marine (RAMa) de la Châlons-en-Champagne (nord-est) -, cinci nave de luptă ale Marinei vor fi dezarmate, iar Baza Navală Adour de la Anglet (sud-vest) va fi închisă, a precizat ministrul Apărării Jean-Yves Le Drian, citat într-un comunicat.
Totodată, celebrul Spital Militar Val-de-Grâce de la Paris, în care au fost internaţi numeroşi lideri francezi şi străini, inclusiv preşedintele alegerian Abdelaziz Bouteflika, va renunţa la activităţile de îngrijire şi se va recentra asupra formării şi cercetării.
„Responsabilă, Apărarea ia parte la eforturile Naţiunii de a-şi redresa situaţia bugetară”, a declarat Le Drian.
„Suveranitatea ţării noastre depinde atât de Apărarea sa, cât şi de controlul asupra conturilor sale publice”, a subliniat el.
Restructurările, ce au fost impuse prin legea de programare militară pentru perioada 2014-2019 (în total, 23.000 de posturi urmează să fie suprimate în această perioadă), au fost decise astfel încât să fie „păstrate capacităţile operaţionale” ale armatei franceze, a dat asigurări Le Drian.
Aceste opţiuni sunt în concordanţă cu „responsabilităţile internaţionale ale Franţei, angajamentul său actual în mai multe teatre de operaţiuni şi menţinerea disuasiunii nucleare”, a adăugat el. Armata franceză număra 278.000 de civili şi militari la sfârşitul lui 2013. Aproximativ 8.000 de militari francezi sunt mobilizaţi în misiuni în străinătate.
În afară de dizolvarea Regimentului 1 RAMa, o măsură dură, Apărarea a optat pentru transferuri sau transformări ale unor unităţi, care se vor traduce în fiecare caz în parte prin suprimarea mai multor sute de posturi.
În cadrul Forţelor Terestre, care este necesar să-şi păstreze capacităţile de angajare – 66.000 de militari -, sunt reorganizate mai multe regimente.
În Marină, nava de transport de şalande de debarcare Siroco şi petrolierul de aprovizionare cu carburant Meuse vor fi dezarmate la Toulon (sud), nava de patrulare australă Albatros în La Réunion (Oceanul Indian), iar navele de patrulare şi supraveghere Athos şi Aramis la Anglet.
Personal de la Direcţia Generală pentru Armament (DGA) şi Direcţia pentru Informaţii Militare (DRM) va fi transferat la noul sediu al Ministerului, la Balard, în sudul Parisului, unde urmează să fie regrupate începând din 2015 ansamblul instituţiilor pariziene din domeniul Apărării.
Restructurările au un impact puternic asupra colectivităţilor locale, sute de militari şi familiile lor urmând să părăsească anumite comune.
Benoist Apparu, primarul Châlons-en-Champagne, oraşul cel mai afectat în 2015, i-a îndemnat pe locuitori să manifesteze joi, pentru a denunţa o reformă „nedreaptă” şi a cere compensaţii pentru pierderea acestor locuri de muncă militare.