800 de angajaţi de la Oltchim Râmnicu Vâlcea sunt în şomaj tehnic de miercuri. Conducerea Oltchim a găsit resursele necesare să finanţeze doar 30% din funcţionarea societăţii. Reprezentanţii salariaţilor nu exclud însă posibilitatea ca societatea să înceapă să facă şi concedieri. Trei săptămâni angajaţii de la Oltchim vor sta acasă.
„Este o suspendare a contractului colectiv de muncă. 80% din salariul de bază impozabil”, a declarat Mihai Diculoiu, liderul Sindicatului Oltchim.
Sindicaliştii spun însă că situaţia combinatului este destul de grea, în acest moment acesta funcţionând la doar 40 la sută din capacitate.
În martie 2011 societatea a fost sancţionată cu peste 14 milioane de euro, pentru nerespectarea legislaţiei de mediu. Directorul Oltchim, Constantin Roibu a comandat o expertiză contabilă care să evalueze impactul plăţii amenzii asupra activităţii combinatului. Concluzia expertizei este că achitarea sancţiunii primită de la AFM va însemna, practic, intrarea în faliment, scrie Evenimentul Zilei.
Amenda nu va putea fi plătită, pentru că societatea nu dispune de lichidităţile necesare şi nici nu poate obţine un credit.
Amenda a fost primită din cauză că managementul Oltchim nu a restituit la termen certificatele pentru emisii de gaze cu efect de seră pentru anul 2009. Constantin Roibu a anunţat că va cere anularea sancţiunii în instanţă, suspendarea acesteia urmând a fi judecată luna viitoare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Comisia Europeană a refuzat solicitarea Guvernului de neaplicare a sancţiunii şi a cerut să se aplice amenzile legale în cazul Oltchim şi a altor 11 societăţi.