PH-ul oceanelor a crescut cu 26% în ultimii 200 de ani, cercetătorii insistând pe gravitatea acestui fenomen

PH-ul oceanelor a crescut cu 26% în ultimii 200 de ani, cercetătorii insistând pe gravitatea acestui fenomen

Un grup de aproximativ 30 de cercetători atrage atenția asupra unui fenomen periculos, publicând miercuri un raport care indică o creștere cu 26% a pH-ului oceanelor în ultimii 200 de ani.

În acest raport, prezentat în Coreea de Sud, cu ocazia celei de-a 12-a reuniuni a CDB, se subliniază gravitatea acestui fenomen și diferitele consecințe ale faptului că acesta va continua în deceniile următoare, scrie AFP.

”În 50-100 de ani, emisiile de bioxid de carbon rezultate din activităţile umane vor mări inevitabil aciditatea oceanelor la niveluri care vor avea consecinţe masive, cel mai adesea negative, asupra organismelor marine şi a ecosistemelor, precum şi a bunurilor şi serviciilor pe care le furnizează”, arată oamenii de ştiinţă.
Unele cercetări au arătat, de exemplu, că fertilizarea anumitor specii este extrem de sensibilă la acidifierea oceanelor, altele fiind mai tolerante. Coralii, moluştele şi echinodermele sunt foarte afectaţi de această schimbare, care le reduce ritmul de creştere şi rata de supravieţuire. Unor alge şi micro-alge, ca diferite tipuri de fitoplancton, le merge în schimb mai bine.

Raportul pune în evidenţă impactul socio-economic vizibil deja în unele zone ale lumii: acvacultura din nord-vestul Statelor Unite sau cultura de stridii au de suferit. Şi riscurile care planează asupra barierelor de corali din zonele tropicale constituie ”o mare îngrijorare pentru că mijloacele de subzistenţă a circa 400 de milioane de oameni depind de aceste habitate”, mai spun cercetătorii.
 

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:48 - Ciprian Dobre, despre decizia CCR privind alegerile: „Trebuie să se pronunțe joi, indiferent de discuțiile din CSAT” (VIDEO)
22:38 - A murit Maria Alexandru, una dintre cele mai premiate jucătoare de tenis de masă ale României
22:26 - Un bărbat care falsifica pașapoarte românești a fost reținut la Kiev. Ce sumă cerea pentru document
22:21 - India și Nepal au interzis total platforma TikTok. Platforma a fost criticată pentru modul în care gestionează conținutul politic
22:08 - Mihai Fifor: “Nu cred că s-a sesizat Klaus Iohannis, ci bănuiesc că există o informare care are, totuși, consistență, de vreme ce președintele a convocat CSAT” (VIDEO)
21:59 - Fiul prințesei moștenitoare a Norvegiei, acuzat pentru a treia oară de agresiune sexuală. Ce s-a decis în cazul lui
21:51 - Kathleen Kavalec, prima reacție după primul tur al alegerilor prezidențiale: „Este clar că mulți români au votat pentru schimbare”
21:49 - Orașul din România care a intrat în faliment. În urmă cu un deceniu era desemnat cel mai sărac oraș din România
21:38 - Diana Buzoianu (USR): Dacă mâine se anulează acest rând de alegeri, problema este că s-ar putea să ne trezim cu un val al extremismului și mai mare în această țară. Va fi o furie! Va fi, brusc, acest martir care a fost scos din cursă (VIDEO)
21:19 - Influencerul Mădălina Goșoiu a recunoscut că pentru 365 de lei a promovat mesajele lui Călin Georgescu: „Nu știam de acest Călin Georgescu, nu știam cine este”