Peste 142 milioane alegători, așteptați la vot în Brazilia

Peste 142 milioane alegători, așteptați la vot în Brazilia
Foto: eleconomista.es

Peste 142,8 milioane de alegători sunt așteptați să voteze duminică, în Brazilia, pentru a-și alege președintele, cei 27 de guvernatori, 513 deputați naționali, 1.069 de deputați federali și 27 de senatori, informează AFP.

Președintele și guvernatorii sunt aleși în Brazilia în cadrul unui scrutin majoritar în două tururi.

Pentru actualele alegeri, cel de-al doilea tur este prevăzut pentru 26 octombrie, dacă cel care va câștiga primul tur nu va întruni majoritate absolută. Voturile în alb și nule sunt contabilizate în Brazilia, ceea ce explică posibilitatea ca un candidat să obțină majoritatea absolută fără a trece bariera de 50%.

Tot în această duminică, brazilienii vor înnoi o treime din Senat (27 de locuri din totalul celor 81), într-un scrutin majoritar într-un singur tur.

Cei 531 de deputați federali și 1.069 de deputați din 26 de state ale Braziliei și din Districtul Federal a cărui capitală este Brasilia, sunt aleși de asemenea într-un singur tur, în cadrul unui scrutin pe liste deschise.

Prin urmare, alegătorul brazilian va vota duminică de cinci ori, operațiune a cărei durată ar putea fi de cel mult 40 de secunde, datorită unor urne electronice utilizate în Brazilia din 1996, care limitează riscul de fraudă și permit o numărare rapidă la scara acestei țări-continent de 202 milioane de locuitori.

Tribunalul Superior Electoral (TSE) estimează că numele celui care va câștiga primul tur al alegerilor prezidențiale va fi cunoscut înainte de miezul nopții duminică (luni 03.00 GMT).

Votul este obligatoriu pentru cetățenii cu vârste între 18 și 70 de ani și facultativ pentru cei între 16 și 18 ani și cei trecuți de 70 de ani.

Secțiile de votare vor rămâne deschise de la orele locale 08:00 (11:00 GMT) până la 17:00 (20:00 GMT). Brazilia numără trei fusuri orare, iar ultimele secții de votare se vor închide la orele 22:00 GMT, în Amazonia (nord).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)