Președintele Traian Băsescu a declarat, marți, în cadrul unui forum economic, că prima motivație a declinului de prosperitate din întreaga Uniune Europeană este legată de modul cum s-a asigurat prosperitatea, nu pe baza unei creșteri durabile, ci din împrumuturi.
„Regiunea noastră a înțeles realitatea dificlă, dar mai ales că relansarea economică nu poate fi concepută ca o relansare insulară, ci regiunea în întregul ei trebuie să își valorifice potențialul de creștere. Altfel va fi dificil ca fiecare țară în parte, chiar dacă sunt condiții diferite, să se relanseze în așa fel încât să își asigure o creștere economică durabilă”, a spus Traian Băsescu.
„Cel mai important element în măsurarea relansării economice este legat de capacitatea de a crea locuri de muncă. Această realitate a declinului de prosperitate nu este specifică numai regiunii noastre, este o realitate a întregii UE. Inclusiv Olanda, Germania au intrat în acest declin al prosperității”, a completat șeful statului.
„Întrebarea pe care trebuie să ne-o punem astăzi este de ce acest declin al prosperității și de ce acest declin în numărul de locuri de muncă. Fără a avea pretenția să fiu un economist, ci doar un politician care a observat cu atenție evoluțiile din Europa și în țara lui, aș spune că prima motivație este legată de modul cum s-a asigurat prosperitatea: nu s-a asigurat neapărat pe baza unei creșteri durabile, ci din împrumuturi. Asta a generat, după criza bancară, criza economică, pentru că în 2008 declinul a început cu o criză bancară, care ulterior a fost materializată și într-o criză economică a datoriilor pe care statele le-au făcut anterior pentru a asigura prosperitatea cetățenilor lor”, a mai precizat Băsescu.
„Anul 2015 va fi un an decisiv în ceea ce privește relansarea economică a României”, a punctat președintele.