Unul din doi români ar fi dispuşi să voteze o femeie pentru funcţia de preşedinte al României. Studiul a fost realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul”. În prezent şi-au anunţat intenţia de a candida pentru funcţia supremă în stat două femei: preşedintele PMP Elena Udrea şi independenta Monica Macovei.
42,9% din români cred că nu este important dacă preşedintele este bărbat sau femeie în timp ce 38,1% dintre persoanele care au participat la studiu consideră că o femeie nu ar fi potrivită pentru funcţia supremă în stat. 11,9% din respondenţi afirmă că o femeie ar fi mai potrivită decât un bărbat pentru funcţia de preşedinte.
Conform specialiştilor, rezultatele arată faptul că misoginismul românilor este doar un mit. Tendinţe de respingere a candidaţilor de sex feminim se înregistrează mai mult în mediul rural sau în rândul persoanelor cu şcolarizare redusă.
„Suntem într-o campanie prezidenţială în care avem între candidaţi şi femei. Două femei notorii, e drept, interpretând personaje politice relativ atipice în raport cu ce avem în general pe scena politică. Dar nu putem spune că ideea unei femei candidat la alegerile prezidenţiale e ceva nemaiauzit pentru români. În plus, România a trecut prin multiple campanii sociale privind egalitatea de gen. Egalitatea de gen e dezirabilă social şi e recunoscută ca atare. Cel puţin la nivel discursiv, cei mai mulţi nu au o problemă în a accepta candidaţi femei”, a explicat Darie Cristea, coordonator proiecte INSCOP
Din cercetare reiese şi că 39,9% din români nu cred că alegerea unei femei în funcţia de preşedinte ar schimba situaţia politică, 23,1% consideră că lucrurile vor evolua în bine în timp ce 15,4% spun că ar fi mai rău cu o femeie la Cotroceni
Până în prezent, pentru preşedinţia României şi-au anunţat candidatura 2 femei: preşedintele PMP Elena Udrea şi europarlamentarul Monica Macovei.
Sondajul Inscop a fost realizat la Comanda Adevărul, în perioada 30 august – 4 septembrie 2014 şi a fost realizat pe un eșantion 1058 persoane. Marja de eroare este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.