Primăria Capitalei, nevoită să mărească prețul gigacaloriei din cauza situației economice dezastruoase de la RADET și ELCEN

Primăria Capitalei, nevoită să mărească prețul gigacaloriei din cauza situației economice dezastruoase de la RADET și ELCEN
Foto: hyperflash.ro

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a anunțat marți seară că retrage din dezbatere publică proiectul de hotărâre de Consiliu General prin care RADET cerea majorarea prețului de transport al gigacaloriei cu circa 10,7% pentru consumatorii casnici și 21,41% pentru consumatorii non-casnici.

Și consilierii generali, care urmau să aprobe sau nu scumpirea, au declarat că nu sunt de acord cu această majorare, ci dimpotrivă, doresc scăderea prețului la populație. Afirmațiile au fost făcute cu două luni înainte de alegeri.

Cu toate acestea, situația economică a RADET și ELCEN, investițiile necesare la cele două companii și costurile tot mai mari pentru subvenționarea a aproape jumătate din tariful gigacaloriei la populație arată că este practic imposibilă păstrarea actualelor prețuri pentru populație.

Primăria Capitalei nu își poate permite în prezent să mai ia bani de la investiții întrucât există câteva mari proiecte de infrastructură în lucru ((Pasaj Mihai Bravu, Pasaj Piața Sudului, Pasaj Piața Presei, reabilitare Șos. Pantelimon – Iancului), plus alte datorii pentru proiectele deja finalizate (Pasajul Basarab, Arena Națională) și trebuie să înceapă unele proiecte noi pentru a nu se bloca orașul (lărgirea străzii Fabrica de Glucoză, lărgire Prelungirea Ghencea, o alternativă la Bld. Iuliu Maniu pentru accesul spre A1, parcări publice). Astfel, scoaterea de bani de la investiții, ar însemna fie oprirea unor investiții, fie acumularea de arierate, se arată într-o analiză realizată de HotNews.

Potrivit unui studiu privind eficientizarea RADET, publicat în 2011, municipalitatea trebuie să facă investiții de peste 2 miliarde de euro în următorii ani în rețeaua de distribuție a energiei termice.

Deși Sorin Oprescu a declarat în repetate rânduri că după contopirea RADET cu ELCEN prețul la gigacalorie va scădea sau că bucureștenii nu vor mai plăti nimic pentru căldură, situația economică a celor două companii este la pământ, fiind nevoie de investiții de circa 4 miliarde de euro, bani care trebuie obținuți pe alte căi.

Astfel, municipalitatea nu va putea susține și investițiile și subvenția, iar soluția reală este creșterea prețului gigacaloriei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`