Soldații americani îi laudă pe spionii militari români din Afganistan

Soldații americani îi laudă pe spionii militari români din Afganistan

Soldații americani au lăudat acțiunile spionilor militari români în Afganistan. Un caz este cel al lui David Petraeus, șeful trupelor SUA la acea adată, care i-a povestit ziaristului american Bob Woodward că, la momentul venirii sale în Afganistan, singurul batalion aliat care transmitea impecabil informații americanilor era cel românesc, relatează Forthoodsentinel.

Americanii relatează, astfel, întâlnirea din anul 2002 cu omologii lor români și reticențele față de o țară care a fost membru al Pactului de la Varșovia.

Locotenentul Matt Gill, ofițer de intelligence, are o perspectivă neobișnuită referitoare la contribuția românilor în arena de informații din regiunea Kandahar, încă din 2002. Gill era aici când a început, dar a văzut și când contingentul român a plecat spre casă.

Ajuns pentru prima oară în Kandahar în 2002, Gill avea funcția de ofițer de intelligence.

„Îmi amintesc că stăteam în baraca de lemn pe care noi o construisem și seful meu a venit la mine și a zis , și primul lucru care mi-a trecut prin cap a fost că românii au fost membrii ai Pactului de la Varșovia”, povestește Gill.

„Eu sunt originar din Texas, dar am crescut în Europa. Am făcut liceul în Bruxelles, Belgia, și am mers la școală în Germania de Vest, atunci când există o Germanie de Est și una de Vest. Există NATO și Pactul de la Varșovia, iar România a fost o parte a pactului”.

„Avionul C-17 a aterizat și niciunul dintre noi nu știa exact la ce să se aștepte. Cred că ambele părți doar se uitau una la alta. Majoritatea românilor nu prea vorbeau engleză și eu, cu siguranță, nu vorbeam română. Doar am dat mâna și i-am așezat fără să schimbăm vreun cuvânt”, povește Gill.

După o scurtă perioadă de timp Gill a aflat că unul dintre soldații români vorbea engleza foarte bine și avea o afinitate pentru SUA, ceea ce a construit o punte de comunicare între cei doi.

„La prima întâlnire am încercat să ne cunoaștem. Nu am vorbit nimic despre serviciile de inteligență. Discuția a împrăștiat toate acele idei preconcepute cu care am crescut. A fost bine să văd că mantaua Războiului Rece nu mai exista”, a spus americanul.

Potrivit lui Gill, românii au arătat imediat interes față de operațiunile din jurul bazei aeriene.

”Ei aveau dorința de a vedea unde se încadrează în imaginea mare a Kandaharului”, a spus militarul american.

„Aproape 13 ani mai târziu, comunitatea serviciilor de intelligență este în mare parte românească, este a lor, și-au ales propriul drum”, afirmă Gill.

În același timp, un membru al armatei australiene a explicat dinamica modului în care țări din fostul bloc sovietic, precum România, și-au dezvoltat propriul stil de a analiza serviciile de informații.

Potrivit lui Mich hahn, multe state ale Pactului de la Varșovia sunt încă influențate de doctrină și de comandații lor.

„Deci, românilor le-a luat mulți ani să ajungă să gândească în stilul NATO, în care informația curge și conduce operațiunile”, explică el.

„A fost interesant să văd românii, ungurii și bulgarii adaptându-se la acel mod de gândire. Cred că va mai dura câțiva ani pentru a ajunge unde vor să ajungă, pe partea tehnică a lucrurilor, dar nu am nicio îndoială că vor ajunge acolo în cele din urmă”, a precizat Hahn.

În timpul în care au colaborat cu Statele Unite și cu International Security Assistance Force din Afganistan, românii au cosntruit legături și prietenii de neprețuit.

„Îmi amintesc că la sfârșitul lunii noiembrie în 2002, românii ne-au invitat în biroul lor ca să urmărim cum președintele George Bush este întâmpinat în România în Piața Revoluției din București. Am stat toți într-o cameră mică privind discursul pe un televizor vechi, cu semnal slab. Când președintele Bush a afirmat că soldații noștri luptau cot la cot în Afganistan, cred că acela a fost un moment important pentru noi și pentru surorile și frații nostri români din Kandahar”, a povestit Hahn.

„La început, a fost interesant cât de repede americanii și românii au realizat că suntem cu toții aici, în același mediu plin de praf, pentru aceeași misiune”, a afirmat Gill.

„Acum, când vad că a trecut un deceniu și un contingent de intelligență, format din cinci bărbați, s-a dezvoltat într-o contribuție masivă, iar prieteniile au durat, cred este cu adevărat uimitor”, a adăugat Gill.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`