Ministrul de Externe, Titus Corlățean, a afirmat, vineri, la CAE, că UE trebuie să fie pregătită pentru adoptarea de măsuri sancţionatorii suplimentare, în situația în care Federaţia Rusă nu va contribui activ la de-escaladarea situației din estul Ucrainei, informează MAE.
Miniştrii de externe ai UE au salutat, vineri, la reuniunea extraordinară a Consiliului Afaceri Externe (CAE) eforturile de asistenţă umanitară ale ONU şi au exprimat intenţia Uniunii de a contribui la acestea.
Totodată, ei au indicat că orice livrare de asistenţă umanitară, începând cu Rusia, trebuie să se desfăşoare în conformitate cu legislaţia internaţională şi cu principiile în domeniu şi numai cu consimţământul autorităţilor ucrainene.
Conform Ministerului de Externe, şefii diplomaţiilor europene au subliniat că orice acţiune militară unilaterală a Federaţiei Ruse în Ucraina, chiar şi sub pretextul unei intervenţii umanitare, va fi tratată ca o încălcare gravă a legislaţiei internaţionale şi au reluat solicitarea adresată Moscovei de a opri imediat fluxul de material şi personal militar înspre Ucraina.
De asemenea, miniştrii au constatat faptul că motivele aflate la baza regimului sancţionator la adresa Rusiei – legate de încălcarea gravă a legislaţiei internaţionale prin anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea şi destabilizarea Ucrainei – sunt încă valide. În acest context, Concluziile feuniunii adoptate de miniştrii de Externe fac referire la considerarea unor paşi suplimentari în domeniul măsurilor restrictive, dacă situaţia din teren o va impune.
Miniştrii de externe ai UE au reiterat necesitatea unei soluţii politice sustenabile la criza actuală din Ucraina. În acest sens, ei au exprimat disponibilitatea Uniunii de a găzdui la Bruxelles, în luna septembrie 2014, o reuniune ministerială cu participarea SUA, Ucrainei şi Federaţiei Ruse.
Şeful diplomaţiei române şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la situaţia de securitate din estul Ucrainei, agravată de continuarea acordării de către Federaţia Rusă de sprijin militar separatiştilor din estul Ucrainei şi de faptul că Rusia nu îşi utilizează suficient influența asupra liderilor separatişti, în vederea încetării violenţelor, se arată în comunicatul MAE.
Corlăţean a semnalat necesitatea respectării prevederilor şi principiilor legislaţiei internaţionale în procesul de acordare a oricărui tip de asistenţă umanitară, proces care nu poate avea loc decât cu acordul prealabil şi explicit al Ucrainei şi, în speţă, al Crucii Roşii. Totodată, el a arătat că UE trebuie să fie pregătită pentru adoptarea de măsuri sancţionatorii suplimentare, în situația în care Federaţia Rusă nu va contribui activ la de-escaladarea situației. Ministrul Corlăţean a subliniat necesitatea angajării Moscovei într-un dialog onest şi constructiv, singura modalitate de soluționare politică a actualei crize.
Ministrul Corlăţean a reiterat necesitatea unui sprijin solid al UE, coordonat cu partenerii euroatlantici, pentru procesul de stabilizare şi reformă al Ucrainei, menit să asigure parcursul european ales în mod liber de poporul ucrainean.