Cercetătorii americani au inventat un tatuaj care produce electricitate prin transpirație

Cercetătorii americani au inventat un tatuaj care produce electricitate prin transpirație
Foto: bbc.com

Un tatuaj care produce energie electrică din transpirație a fost prezentat de cercetătorii americani în cadrul unei conferinţe a American Chemical Society, informează bbc.com.

Bio-bateria este alimentată de un compus chimic, acidul lactic, produs de muşchi în timpul efortului susţinut, care apare în mod natural în transpiraţie. Invenţia ar putea fi folosită curând pentru alimentarea cu energie a unor aparate precum monitoare cardiace, ceasuri digitale şi, în cele din urmă, poate chiar telefoane mobile, susţin oamenii de ştiinţă din California.

„În acest moment, tehnologia nu ne permite să obţinem multă energie – doar patru microwaţi. Dar lucrăm să o îmbunătăţim astfel încât să putem alimenta dispozitive electronice mici”, a precizat Wenzhao Jia, doctor de la University California, San Diego.

Echipa de cercetători nu a încercat să creeze o bio-baterie, scopul lor fiind să obţină un monitor portabil pentru citirea nivelului de acid lactic din organism.

Cercetătorii au mers un pas mai departe, transformând senzorul într-o baterie alimentată cu transpiraţie. Au reuşit acest lucru încorporând în dispozitiv o enzimă care reacţionează cu compuşii chimici din transpiraţie, generând un curent electric slab.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`