Dosarul ICA, aproape de final: Instanța a rămas în pronunțare. Avocații trebuie să prezinte până joi concluziile scrise (VIDEO)

Dosarul ICA, aproape de final: Instanța a rămas în pronunțare. Avocații trebuie să prezinte până joi concluziile scrise (VIDEO)

UPDATE 22:11 Instanța a rămas în pronunțare. Până joi avocații vor trebui să prezinte concluzii scrise magistraților.

„Mă bucur că s-a terminat procesul. Eu m-am concentrat pe ultimul cuvânt asupra rechizitoriului, pe care l-aș considera un fel de crimă, că a mâncat ani din viața acestor oameni, stres enorm, probabil cei care au facut lucrurile astea vor trebui să dea socoteală. Procurorul a mințit cu nerușinare”, a declarat Dan Voiculescu la ieșirea de la Curtea de Apel București.

Dan Voiculescu, la ieșirea de la Curtea de Apel București

UPDATE 21:00 Dan Voiculescu a susţinut, marţi, în ultimul cuvânt, că rechizitoriul dosarului ICA este „incorect” şi „bazat pe falsuri, nu pe probe”, şi că întreaga urmărire penală s-a făcut în lipsa sa pentru că timp de un an şi trei luni a fost „vânat” de procurori, fără a fi chemat la DNA. Voiculescu a spus, în deschiderea ultimului cuvânt, că va încerca să fie cât se poate de scurt, având în vedere că apărătorii săi au vorbit foarte mult, şi că şi-a structurat discursul pe patru teme.

El a spus că rechizitoriul este, după părerea sa, „incorect” şi „nu se bazează pe nicio probă materială”.

UPDATE 20:15 Ședința a fost suspendată din nou pentru câteva minute, urmând ca inculpații să își susțină ultimele pledoarii.

UPDATE 19:30
Dan Voiculescu s-a întors în urmă cu scurt timp în sala de judecată.

UPDATE 15:41 Dan Voiculescu a părăsit sala de judecată, a anunțat că se retrage acasă pentru a se odihni puțin, urmând să se întoarcă la Curtea de Apel.

UPDATE 14:40 Ședința s-a reluat, iar Mateuț a preluat iar cuvântul, după ce înainte de pauză a vorbit timp de două ore.

UPDATE 14:10 S-a acordat o pauză de 15 minute, după ce avocatul lui Vlad Săvulescu și-a încheiat pledoaria finală.

UPDATE 12:42 Jurnalistul Mihai Gâdea i s-a alăturat colegului Mircea Badea la Curtea de Apel București, acolo unde este judecat patronul lor Dan Voiculescu.

UPDATE 12:29 Mateuţ solicită eliminarea din dosar a unor probe despre care susţine că au fost obţinute ilegal, incluzând înlăturarea din dosar a expertizei prin care a fost constat prejudiciul de 60 milioane euro.

UPDATE 11:36 Cererea de recuzare a judecătorilor, solicitată de avocatul Mateuț, a fost respinsă, după o pauză de deliberare, de către judecători. Aceasta este cea de-a treia cerere de recuzare formulată în ședințele de luni și marți.

UPDATE 11:04
Avocatul lui Dan Voiculescu a cerut amânarea procesului, însă această cerere a fost respinsă de președinta completului de judecată.

UPDATE 10:55 Avocatul Gheorghiță Mateuț și-a început pledoaria și a cerut schimbarea încadrării pentru Voiculescu de la spălare de bani la tăinuire, însă procurorul DNA a cerut imediat respingerea acestei cereri.

UPDATE 10:15 Jurnalistul Mircea Badea a venit și el la sediul Curții de Apel, pentru a își susține patronul.

Mircea Badea, sosit la Curtea de Apel pentru a-l susține pe Voiculescu

UPDATE 10:00 Dan Voiculescu a ajuns și el la sediul instanței, ședința urmând să fie reluată la ora 10:00.

Le voi spune judecătorilor că nu am niciun amestec cu spălarea de bani. I-am spus și doamnei judecător. Eu am făcut o donație. Privatizarea a fost legală. Lucrurile sunt foarte simple, numai că eu sper să fie completul de judecată de bună credință. Dacă nu judecă corect, eu sunt pregătit pentru orice”, a declarat fondatorul PC la sosirea sa la Curtea de Apel.

Vorbind despre completul de judecată, acesta a declarat: ”Mi s-a părut o grabă căreia nu îi văd rostul, dar repet, fiecare președinte de complet de judecată își conduce completul de judecată cum consideră necesar”.

Dan Voiculescu, la CAB, în ultima înfățișare în dosarul ICA

UPDATE 09:50 Fostul ministru al Comuncațiilor, Sorin Pantiș, a ajuns la Curtea de Apel. Mai devreme a ajuns și doctorul Gheorghe Mencinicopschi, acuzat și el în dosarul privatizării ICA.

Dumneavoastră ați interpretat greșit ceea ce am spus eu. Și îmi pare rău că ați și titrat cu rea credință. Am fost întrebat de judecătoare, urmare sechestrului, despre creditul pe care l-a angajat grupul Grivco cu Raiffeisen. Și am arătat că este o linie de credit și că banca în mod normal a cerut și garanții imobiliare și că printre acestea se află și terenul ICA. Atât. Asta am spus. Nu au fost achitate acele linii de credit din chiria de la Rontelecom. Romtelecom a avut un contract de închiriere cu Grivco pentru clădirea aceea nouă, de pe terenul ICA, în perioada 2003 toamnă până în 2007-2008, nu știu exact. Am spus că în momentul în care eu am fost angajat de către grupul Grivco, mai 2003, negocierile erau încheiate. Nu are nicio legătură faptul că Romtelecom a închiriat acea clădire cu funcția pe care am ocupat-o eu. Chiar dacă ar fi avut, nu avea nicio importanță, dar nu are”, a explicat Pantiș.

Sorin Pantiș, declarații la sosirea la Curtea de Apel București

Procesul ICA, în care este inculpat Dan Voiculescu, se reia marți dimineață. Toţi inculpaţii au fost citaţi după ce și luni au fost prezenţi în sala de judecată.

Dezbaterile în dosarul de corupţie în care Dan Voiculescu este acuzat de procurorii DNA că a privatizat fraudulos Institutul de Cercetări Alimentare vor fi reluate. Acesta va fi practic ultimul termen al procesului, în condiţiile în care pledoariile sunt penultimul pas procedural înainte de rămânerea în pronunţarea sentinţei.

Potrivit legii, în termen de 30 de zile, completul de judecători de la Curtea de Apel Bucureşti, format din Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea, trebuie să dea verdictul final.

”S-au respins, aşa a considerat instanţa de judecată unele ca inadmisibile, altele ca nefondate. Deja, ca să ştiţi, s-a dat cuvântul în dezbateri, dar s-a dat cuvântul în dezbateri numai cu privire la doamna procuror, reprezentantul Ministerului Public. Nu se mai poate invoca nicio cerere în momentul de faţă”, a explicat avocatul George Moloman.

”Din păcate este fără cale de atac separată, însă vreau să precizez că există totuşi o cale de atac pe acest motiv, care poate fi exercitată după rămânerea definitivă a acestei hotărâri. În afara recursului, există şi o contestaţie în anulare„, a explicat avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiță Mateuț.

Procurorii au cerut pedepse mai mari pentru toţi inculpaţii.

”Au fost cerute pedepse majorate pentru toţi inculpaţii şi totuşi procurorul va cere pedepse după legea mai favorabilă, după legea nouă. Asta înseamnă de la 12 la 10 ani de închisoare. Nu există nici măcar o singură probă care să justifice o soluție de condamnare”, a mai spus Mateuț.

Dan Voiculescu a declarat că e pregătit să se predea, dacă va fi găsit vinovat.

”Să știi că dacă e vorba de ultimul cuvânt, am spus dacă e vorba de condamnare din partea instanței, îmi iau hainele și mă duc, nu e nicio problemă”, a comentat inculpatul Dan Voiculescu.

Procurorii susţin că fondatorul PC ar fi cumpărat 3,6 hectare de teren şi un hectar de construcţii în Băneasa, la un preţ de 75 de ori mai mic decât cel real. Până acum Dan Voiuclescu a folosi o serie de tactici care au dus la amânarea timp de şase ani a verdictului din dosarul ICA.

Omul de afaceri şi-a dat de două ori demisia din Parlament, iar efectul a fost plimbarea timp de 2-3 ani a dosarului de la o instanţă la alta.

Fostul ministru al Comunicaţiilor, Sorin Pantiş, inculpat şi el în dosar, speră într-o achitare.

”Cererea procurorilor s-a bazat în primul rând pe ideea de prejudiciu, că este mare, ori prejudiciul nu există. Sperăm să fim achitați indiscutabil pentru că nu există nicio vină, nu există niciun prejudiciu, nu există niciun motiv pentru a exista vreo condamnare”, a spus Pantiș.  

La termenul de luni, procurorii au cerut pedepse mai mari, iar avocații lui Voiculescu au cerut o amânare din cauza caniculei. (Detalii AICI)

Urmăriți B1TV.ro și pe
`