Bombardamente de artilerie în estul Ucrainei! Armata ucraineană încearcă să preia controlului oraşului Doneţk, un cunoscut fief al separatiştilor proruşi. Între timp, în zonă au ajuns deja şi mai mulţi experţi internaţionali OSCE, care trebuie să identifice victimele catastrofei aviatice.
Printre morţi, şi românul Andrei Anghel. Sora acestuia, Alexandra, a povestit cum a vorbit cu fratele său chiar înainte ca el să se urce în aeronavă. Tânăra a dezvăluit că Andrei era foarte încântat de călătoria în care urma să meargă şi chiar i-a trimis un mesaj înainte de îmbarcare în care i-a cerut să aibă grijă.
Andrei Anghel a lăsat în urmă o familie copleşită de durere. Studentul român la medicină care voia să schimbe lumea este plâns de familie şi de colegii de facultate, care îl laudă pentru calităţile sale şi dorinţa de a ajuta oamenii. Alexandra, sora lui, vorbise cu el cu doar câteva ore înainte de tragedie.
”Mi-a scris „Bună dimineaţa! Data viitoare când o să vă scriu voi fi în Bali.” Iar eu i-am spus „Te rog, ai grijă de tine, puştiule! Te iubesc!” Şi asta a fost tot. Sunt destul de sigură că a văzut mesajul pentru că l-am trimis la 5 minute după. Sper că l-a văzut. Nu vreau decât să vină acasă!”, a spus sora românului pentru Adevărul.
În estul Ucrainei, ofensiva continuă. Tiruri intense de artilerie au fost declanşate luni, în zona gării din Doneţk, într-un cartier din acest oraş important din estul ţării, un fief al separatiştilor proruşi. Circulaţia pe străzile din cartier a fost blocată de către combatanţi separatişti. Civili au fost evacuaţi cu minibuze de transport în comun. Cei mai mulţi dintre oficiali dau vina pe Moscova pentru tot ce se întâmplă. Secretarul Apărării din Maria Britanie i-a transmis lui Vladimir Putin să plece din estul Ucrainei şi să lase teritoriul ucrainenilor. Reproşuri dure au venit şi din partea autorităţilor malaeziene.
Acuzaţiile sunt susţinute de oficialii de la Kiev. Mai mult, scriu jurnaliştii de la Kyiv Post, la locul prăbuşirii avionului, insurgenţii proruşi au creat haos. S-au plimbat printre cadavre şi resturi ale navei, au tras în aer focuri de armă şi au îngreunat ancheta. Aşa că băncile olandeze au anunţat deja că iau măsuri preventive, pentru ca, în cazul în care cardurile victimelor ar fi dispărut, să nu poată fi folosite.
Experţii internaţionali au sosit deja la locul prăbuşirii cursei MH17, pentru a începe primele investigaţii. Nu le-a fost însă permis accesul total în zona prăbuşirii avionului. Şi nu sunt singurele probleme. Separatiştii au mutat cadavrele.
Ultimele informaţii apărute în presă arată că UCraina a trecut pe lângă o dublă tragedie. Un avion al companiei Air India zbura la circa 25 de kilometri de aeronava malaeziana prabusita. „Avionul Air India se afla la mai puţin de 25 de kilometri de aeronava malaysiana când aceasta a fost atinsă de o rachetă. Piloţii au încercat fără succes să ia legătura cu echipajul malaysian. Când au aflat că avionul a fost doborât, piloţii indieni au fost şocaţi”, a declarat o sursa aeroportuara indiana.
Compania aeriană MALAYSIA AIRLINES a anunțat că va retrage codul MH17 pentru zborurile cotidiene Amsterdam-Kuala Lumpur, după prăbușirea avionului Boeing 777 în estul Ucrainei, „din respect față de echipaj și de pasageri”, în total 298 de persoane, care au murit în accidentul aviatic.