Sistemul de rachete ucrainene era activ joi, în ziua prăbușirii avionului malaysian, cu aproxitmativ 295 de persoane la bord, în estul Ucrainei, informează Ministerul rus al Apărării.
„Mijloacele de detectare radio ruse au înregistrat la 17 iulie o activitate la nivelul stației radar Kupol, care lucrează în legătură cu sistemele de rachete Buk-M1”, a anunțat ministerul rus.
Acesta a mai precizat că stația radar este situată în apropierea locului incidentului, relatează AFP.
Totodată, ministrul malaysian al Transporturilor a precizat că avionul nu a deviat de la ruta stabilită şi aprobată pentru acest zbor, în timp ce traversa Ucraina.
Informaţiile apărute în presă speculau că dezastrul s-a produs deoarece avionul a schimbat ruta de zbor şi a fost doborât de o rachetă sol-aer.
Ministrul a declarat că problema nu a fost ruta de zbor, în timp ce 15 din 16 companii asiatice folosesc acelaşi traseu.
Avionul companiei Malaysia Airlines s-a prăbuşit într-o zonă controlată de rebelii proruşi. Kievul şi rebelii s-au acuzat reciproc că se află la originea lansării rachetei.
„Totul arată că este vorba de rebeli proruşi”, scrie cotidianul de centru-stânga Volkskrant, conform căruia „catastrofa aeriană îl pune pe Vladimir Putin în dificultate”.
„Rebelii proruşi au înregistrat o înfrângere care ar putea reprezenta moartea rezistenţei lor de patru luni în faţa Guvernului ucrainean”, adaugă cotidianul, subliniind că „rebelii au câştigat teren în ultimele zile cu sprijinul Moscovei”.
Accidentul este al doilea cel mai grav din istoria Olandei, potrivit agenţiei de presă ANP: în 1977, două avioane Boeing 747 au intrat în coliziune pe aeroportul din Tenerife, în Insulele Canare, iar în urma accidentului 583 de persoane au murit, dintre care 238 de olandezi.