Șeful Direcției Regionale de Control, Monitorizare și Antifraudă Timișoara a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Cristian Careba, a protejat decontările de rețete și internările fictive, au arătat procurorii, relatează Evenimentul Zilei.
Mai multe percheziții au avut loc, joi, sub coordonarea procurorilor Șecției de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului General și a polițiștilor din Direcția de Investigarea Fraudelor din IGPR.
Acest dosar vizează perioada 2012 – 2013, în care CJAS Timiș a plătit servicii medicale fictive prezentate spre decontare de reprezentanții clinicilor private Selfmed, aparținând unui liberal.
Totul s-a făcut cu complicitatea lui Cristian Careba, care a fost șeful instituției.
Prejudiciul, în actuala fază a cercetărilor, este estimat la 100.000 lei, investigatorii afirmând că, la final, se va ajunge la o sumă de ordinul sutelor de mii de euro.
Dosarul a pornit de la un control al Curții de Conturi, realizat anul trecut la CJAS Timiș. Anchetatorii au primit sprijin din partea specialiștilor SRI.
În timpul verificărilor s-a stabilit că pentru Selfmed Clinique, firma Dianei Nicoară și a soțului ei, liberalul Flavius Nicoară, șeful Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorului Timișoara, s-au decontat servicii medicale și rețete fictive.
Astfel, CNP-urile pacienților erau folosite abuziv pentru deconturi care nu aveau legătură cu starea medicală a persoanelor.
Pentru tinere de 20 de ani care nu au fost niciodată gravide s-au cerut deconturi pentru nașteri, pe CNP-urile unor oameni care au efectuat în clinică analize de sânge s-au decontat investigații complexe cu computerul tomograf, iar unor bolnavi de Alzheimer nonagenari li s-au decontat servicii de planning familial.
Potrivit anchetatorilor, un medic a consultat același bolnav cronic de 18 ori într-o singură lună.