Ministerul bulgar al Sănătății: O înrăutățire a calității apelor pentru îmbăiere nu a fost constată în urma monitorizărilor

Ministerul bulgar al Sănătății: O înrăutățire a calității apelor pentru îmbăiere nu a fost constată în urma monitorizărilor
Foto: evz.ro

Ministerul bulgar al Sănătăţii precizează că, până în prezent, doar la efectuarea analizei probelor de apă marină dintr-o zonă de îmbăiere – Plaja Ofiţerească din oraşul Varna – s-a constatat depăşirea normelor admisibile, probele din zonele învecinate neindicând abateri de la cerinţele obligatorii, potrivit unui comunicat difuzat de Ministerul român de Externe, citat de Mediafax.

„Rezultatele monitorizării efectuate în lunile mai şi iunie de către cele trei inspectorate regionale de sănătate (Dobrici, Varna şi Burgas) nu constată înrăutăţirea calităţii apelor pentru îmbăiere, ca notă generală, în urma ploilor abundente din aceste luni. Valorile primite referitoare la indicatorii microbiologici cercetaţi în zonele de îmbăiere sunt în conformitate cu cele legale, iar în cea mai mare parte din zone chiar şi cu cele mai înalte cerinţe recomandate privind calitatea apelor şi îmbăierea nu prezintă risc de sănătate pentru populaţie şi turiştii care îşi petrec concediile pe litoralul bulgăresc al Mării Negre. Până în prezent doar la efectuarea analizei probelor de apă din 30.06.2014 dintr-o zonă de îmbăiere – Plaja Ofiţerească din oraşul Varna – s-a constatat depăşirea normelor admisibile, astfel încât imediat după primirea rezultatelor Inspectoratul General de Sănătate Varna a impus interdicţia temporară de îmbăiere în această zonă şi a informat corespunzător populaţia, precum şi autorităţile regionale şi locale. În cazul unei eventuale îmbunătăţiri a apelor pentru îmbăiere, ce va fi pusă în evidenţă de laboratoarele de control, această zonă va fi redeschisă publicului pentru scăldat”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii din Bulgaria.

Potrivit ministerului bulgar, în această zonă de îmbăiere s-au constatat probleme legate de calitatea apei pentru îmbăiere şi cu alte prilejuri, în anii anteriori, cauza principală fiind constituită de „intrarea în cartierul din zona de îmbăiere a aşa numitului Kanal Şokarov, care adună apele pluviale dintr-o anumită parte a oraşului Varna şi zonelor de vile din jurul oraşului, foarte probabil şi din cauza racordării ilegale a unor canalizări care conţin reziduuri organice”. Problema a fost ridicată în mai multe rânduri în atenţia instituţiilor la nivel regional şi municipal din oraşul Varna, de care depinde rezolvarea acestei probleme.

„Probele apelor marine din zonele învecinate de îmbăiere din cartierele oraşului Varna nu arată abateri de la cerinţele obligatorii, iar utilizarea acestora pentru îmbăiere nu prezintă pericol pentru sănătatea oamenilor”, se mai arată în comunicat.

Ministerul bulgar al Sănătăţii mai spune, „în legătură cu apariţia în mass-media a unor ştiri şi comentarii care se bazează pe declaraţiile diferitelor persoane, care nu reprezintă instituţii oficiale competente din Republica Bulgaria, referitoare la pericolul de îmbolnăvire cu hepatita de tip A în cazul utilizării apei de îmbăiere”, că „în conformitate cu indicaţiile actuale ale Organizaţiei Mondiale de Sănătate privind siguranţa apelor naturale pentru recreere, în principiu, posibilitatea de îmbolnăvire cu hepatita A în cazul utilizării apelor naturale pentru îmbăiere sau sporturi nautice nu poate fi complet exclusă, dar riscul pentru aceasta este scăzut şi poate fi de interes doar în cazul unei infestări masive a apelor de îmbăiere cu reziduuri organice”.

„Aşa cum s-a arătat mai sus, conform rezultatelor monitorizării efectuate, o asemenea manifestare nu este prezentă în zonele de îmbăiere ale litoralului bulgar în care nu există interdicţie de îmbăiere”, precizează sursa citată.

„Ministerul Sănătăţii (n.r. bulgar) nu a recomandat publicului şi turiştilor care îşi vor petrece concediile pe litoralul bulgăresc să se imunizeze în prealabil împotriva hepatitei de tip A şi respinge categoric o asemenea necesitate”, se mai arată în comunicat.

MS bulgar precizează că, prin inspectoratele regionale de sănătate, va continua „monitorizarea necesară a calităţii apelor pentru îmbăiere şi în caz de necesitate va da dispoziţiile necesare şi va informa corespunzător populaţia şi turiştii aflaţi pe litoralul Mării Negre, precum şi organele competente şi alte persoane interesate şi instituţii pentru luarea măsurilor corespunzătoare (inclusiv în ceea ce priveşte interdicția de îmbăiere) acolo şi când aceasta se impune în scopul eliminării riscului pentru sănătatea populației”.

Ministerul român de Externe a transmis comunicatul de presă, în traducere integrală, emis vineri după-amiază de Ministerul Sănătăţii din Bulgaria, „în continuarea atenţionării de călătorie transmise în această dimineaţă de Ministerul Afacerilor Externe cu privire la constatarea unui rezultat nefavorabil al indicatorilor de analiză microbiologică «Escherichia coli» şi «enterococi intestinali» în zona «Plaja ofiţerilor-Varna», după cum semnala comunicatul emis de Inspecția Regională de Sănătate Varna la 3 iulie 2014”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:54 - Theodor Paleologu nu crede că noua coaliție îl vrea pe el candidat la prezidențiale: Ar fi ridicol să mă autoproclam. Candidatul tare mi-e teamă că va fi o emanație a partidelor europene care știm cât de eficiente sunt
23:21 - Cum am ajuns în Schengen cu drepturi depline. Ciolacu susține că o întâlnire cu Blinken a fost decisivă: „Românii nu mai pot fi considerați cetățeni europeni de mâna a doua” (VIDEO)
22:55 - Adriana Bahmuțeanu continuă războiul cu Silvius și Honorius Prigoană: Nu sunt lăsată să-mi țin copiii în brațe. Frații vitregi ne-au jefuit de acest drept. Toată povestea asta ascunde un scop material al lor
22:23 - Circa 1.000 de persoane, posibil să fi fost ucise de ciclonul Chido în teritoriul francez Mayotte. Cea mai puternică furtună din ultimii 90 de ani a pus la pământ cartiere întregi (VIDEO)
21:49 - Damian Drăghici, soluții pentru cei care se simt singuri: „Am un lucru care mi se întâmplă…”
21:26 - Furt la o mănăstire din județul Cluj. Hoții au fugit cu mai multe obiecte prețioase
20:59 - „Voi cum rezistați cu un salariu de 3.500 de lei? Sunt eu singura fraieră?”. Revolta unei tinere în online și valul de comentarii stârnite. Ce sfaturi a primit
20:33 - Un bătrân de 77 de ani din Dolj a fost ucis de propriul fiu. Cum a aflat Poliția
20:12 - Un motan călător a fost găsit după 11 ani, la 1.300 de kilometri distanță: „Ce altceva mai poți face decât să te bucuri?” (VIDEO)
19:39 - Peste 20 de persoane, surprinse de vremea rea în zona vârfului Leaota. Acţiune extrem de dificilă a salvamontiștilor (FOTO)