O noua premiera in Romania: producem mai mult lemn decat consumam

O noua premiera in Romania: producem mai mult lemn decat consumam

O noua premiera in Romania: producem mai mult lemn decat consumam. 

Conform unor date preliminare ale INS, suprafata fondului forestier a cunoscut pentru prima data o crestere, chiar daca minora de 0,1%, insemnand nici mai mult nici mai putin de 9.356 hectare. 

Unul dintre vechiculele de crestere a fondului forestier a ramas partea de regenerare. Astfel, in 2013 au fost efectuate lucrari de regenerare pe o suprafată de 26.285 hectare, cu 2,2% mai mult fata de anul 2012.

Un alt element care a dus la obtinerea acestei cresteri a fost o mai mare atentie acordata tipului de taiere (igienizare, tiere rasa etc.) astfel incat taierile de regenerare au scazut cu 1,2%. Aceste elemente, adaugate la o atentie putin mai mare asupra taierilor ilegale, au facut ca doua obiective majore sa fie atinse de guvernanti, cu sau fara voia lor, si anume:

– indreptarea imaginii industriei lemnului, o industrie performanta si productiva, ce era blamata in totalitatea ei pentru actiunile ilegale a catorva grupuri de infractori

– obtinerea unui raport pozitiv in ce priveste atat consumul de resurse regenerabile, in sensul ca regeneram mai mult decat consumam, dar si o crestere a calitatii resursei. Astfel, in ce priveste raportul padurilor in cadrul fondului forestier national, acestea au crescut cu 7.776 ha si au ajuns la aproximativ 98%.

Desi industria de prelucrare a lemnului a fost serios afectata de criza, consumul de masa lemnoasa nu a scazut dramatic avand in vedere ca principalele piete de desfacere ale produselor din lemn romanesc raman in continuare cele externe. Iar lemnul romanesc ramane inca atractiv. In anul 2013, volumul de masa lemnoasa recoltata a scazut cu aproximativ 0,1% fată de anul anterior, ajungand la aproape 19,064 milioane metri cubi. Principalele produse din lemn ale Romaniei raman in continuare cele traditionale:  cherestea sau scandura – in termeni populari si produsele semifinite, iar ca esente le mentionam in principal pe cele de rasinoase (brad, molid) si foioase tari (stejar, fag).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:05 - Vasile Dîncu (PSD): Crin Antonescu a fost un candidat de rezervă. Nu știm dacă mai este potrivit
22:44 - Marcel Ciolacu, prima reacție după ce Crin Antonescu și-a suspendat candidatura la prezidențiale
22:26 - Bolojan: Săptămâna care vine cred că e o perioadă potrivită să se stabilească acest calendar al prezidențialelor. Validarea candidaturii lui Crin Antonescu e corectă, toți liderii partidelor din coaliție ne-am asumat-o (VIDEO)
22:11 - Crin Antonescu: „Nu m-am retras, nu am abandonat, e o decizie pe care o aștept a acestor partide. Pe mine, așa cum s-a întâmplat întotdeauna, puteți conta” (VIDEO)
21:52 - Crin Antonescu, reacție „cu simpatie” la declarațiile lui Nicușor Dan: „A luat apărarea partidelor. M-am gândit: uite ce candidat bun ar fi fost pentru ei!” (VIDEO)
21:33 - Crin Antonescu: „Nu tremură inima în mine că voi fi sau nu candidat. Pentru asta, inima mea e de piatră” / Despre Călin Georgescu: „Asemenea bazaconii, grozăvii nu am mai văzut” (VIDEO)
21:11 - Crin Antonescu: O chestiune chiar urgentă e stabilirea datei alegerilor. Nu e normal să prelungim un provizorat nu foarte simpatic multor oameni (VIDEO)
20:53 - Tomac (PMP): România traversează o criză politică fără precedent și absolut jenantă, din cauza partidelor de la guvernare, care fac orice pentru a se menține la putere (VIDEO)
20:38 - Orban: CCR probabil a anulat alegerile pentru că în turul 2 nu au ajuns candidații PSD-PNL / Candidatul garantat Ciolacu și Iohannis sigur va pierde / Nicușor Dan, o candidatură serioasă / Antonescu poate să fie sigur că e candidatul UDMR (VIDEO)
19:59 - Bolojan, replică pentru Lasconi: Nu poți demola pe cineva anticipat. Eu am încercat în toţi aceşti ani să nu înjur gratuit pe cineva şi după aia să îi cer a doua zi să mă susţină