Președintele Traian Băsescu a prezentat, joi dimineață, înainte de a pleca la Bruxelles, subiectele ce vor fi dezbătute la Consiliul European.
”Pe agendă se află câteva teme. Prima este spațiul de securitate, libertate și justiție. Se va face o analiză asupra gestionării spațiului Schengen care vizează capacitatea Uniunii de a face față presiunii la frontiere legate de imigrație, politicile referitoare la azil. Voi ridica din nou problema accesului României în Schengen. Argumentele noastre de susținere a începerii procesului de intrare derivă din raportul MCV”, a declarat președintele.
”În ceea ce ne privește considerăm că procesul trebuie să înceapă, procesul de intrare a României în spațiul Schengen. Eu am obligația să ridic această problemă și să susțin necesitatea începerii procesului de aderare”, a precizat Băsescu.
”Un alt subiect va fi legat de creșterea economică și a locurilor de muncă. Susținerea noastră va fi legată de soluții pentru diminuarea șomajului, în mod deosebit legat de tineri”, a continuat el.
”Nu în ultimul rând, un subiect legat de creșterea economică și ocupare este legat de sărăcie și excluziunea socială. Aici avem puncte de vedere care să ajute. Răspunsul oricui poate fi nu ați utilizat soluțiile puse la dispozuiție de UE”, a subliniat șeful statului.
”Vă spun că România are o mare problemă în ceea ce privește utilizarea fondului din exercițiului bugetar- până la această oră utilizarea fondurilor de coeziune nu e posibilă pentru că MasterPlanul pe Transporturi nu a fost aprobat de UE”, a arătat Traian Băsescu.
Președintele a anunțat că un alt subiect ce va fi dezbătut este Ucraina.
”De asemenea va fi discutat cadrul 2020-2030 de politici privind energia și schimbările climatice. Va fi discutată strategia europeană pentru securitatea energetică și politicile de luptă împotriva schimbărilor climatice. O soluție va fi adoptată în consiliul din octombrie, dar discuțiile trebuie începute de acum”, a mai spus Băsescu.
”Un alt punct extrem de important pentru noi este legat de semnarea acordului de asociere și liber schima a Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei. Pentru noi, semnarea de către Moldova a acordului este un element extrem de important de politică externă”, a încheiat șeful statului.