Aproximativ 1.000 de români sunt blocaţi în Bulgaria, în urma inundaţiilor care au avut loc în noaptea de 19 spre 20 iunie în regiunea Varna. Potrivit ministrului pentru IMM-uri și Turism, Florin Jianu, niciun român nu a fost rănit.
Ministrul a declarat pentru B1 TV că 200 de turiști români au fost evacuați din hotelurile din stațiunea Albena și cazați în alte hoteluri după inundațiile grave care au lovit litoralul bulgăresc.
„În Albena au avut loc inundații, mai ales în noaptea dinspre 19 spre 20 iunie, avem 200 de români care erau în hotelurile afectate de inundații, 7 hoteluri pe plajă, în Albena. Toți cei 200 au fost evacuați și sunt la alte hoteluri și se află în siguranta în acest moment”, a declarat ministrul.
Acesta a precizat că se va deplasa în Bulgaria pentru a vedea situația reală, însoțit de o delegația de la Autoritatea Națională de Turism.
Ministerul de Externe a comunicat că aproximativ 1.000 de români se află în zonele afectate de inundații din Bulgaria, sute dintre aceștia cerând ajutorul Ambasadei.
„Ambasada României la Sofia a fost contactată de mai mulți cetățeni români aflați pe litoralul bulgăresc care au prezentat situația dificilă în care se află în stațiunea Albena, care a fost cea mai afectată de inundații. Nu există date oficiale privind numărul turiștilor români aflați în această stațiune, însă după estimările misiunii diplomatice, efectuate pe baza apelurilor telefonice, numărul acestora ar putea fi de aproximativ 1.000 de persoane”, a transmis MAE, la solicitarea Mediafax.
Potrivit Ministerului de Externe, din datele obținute de la autoritățile bulgare rezultă că printre victime nu sunt cetățeni români.
Eliza Panait, o turistă din Buzău surprinsă de inundații în stațiunea Albena, în timpul unui sejur la un hotel, în regim all inclusiv, spune că românii au fost abandonaţi de către autoritățile bulgare, după ce hotelul respectivşi alte cinci unităţi hoteliere din zonă, au fost afectate de inundații. Panait a spus că în zonă ar fi zeci de români, mulţi dintre ei cu mașinile distruse de apă și mâl, transmite Mediafax.
Panait spune că turiștii au cerut autorităților, contra cost, o platformă pe care să-și urce mașinile și cu care să poată părăsi zona afectată de inundații, însă au fost refuzați.
Turiștii români susțin că nu li s-a mai servit masa, deși sunt în regim all inclusiv, ei primind în ultimele ore doar câte un sandviş, câte un croissant și câte o sticlă de jumătate de litru cu apă.
„Vineri dimineață, hotelul de lângă noi s-a rupt în două, au făcut evacuări cu elicopterul. Duminică, ni se termina sejurul, am reușit să plecăm în această dimineață, cu chiu cu vai, dar sunt români care nu pot pleca, au mașinile distruse, sunt mașini acoperite de ape, se văd doar lunetele și acoperișurile acestora. Nimeni dintre autorități nu ne-a ajutat. A fost ca la război, nu știam că se fac evacuări, nu ni s-a spus, au evacuat doar ruși și nemți, noi ne-am gândit că li se termină sejurul, dar de fapt îi evacuau. Noi stăteam ca proștii, suntem de la Buzău numai pe care îi știm noi 15 oameni, inclusiv copii, noi am plecat, suntem două mașini care am reuşit să plecăm, însă sunt rămași în urmă mulți români care nu pot părăsi zona, sunt sinistrați. La un moment dat, făceau evacuări cu camionul de armată, se stătea la rând care apucă să fie evacuat. Am cerut o platformă de la Constanța, dar nu ni s-a permis pentru că nu ar permite Poliția, nu a stat nimeni de vorbă cu noi, pompierii au râs de noi, au plecat la noroc, apele nu s-au retras şi îngrozitor este că începuse iar să plouă”, a relatat turista.
Aproximativ 1.200 de turişti din staţiunea bulgărească Albena, la Marea Neagră, au fost evacuaţi din hoteluri aflate în apropiere de Balata, din cauza riscului unor inundaţii prin revărsarea râului Batovska, relatează site-ul Novinite.com.
14 oameni și-au pierdut viața și alte trei persoane sunt în continuare date dispărute după inundațiile care au lovit nord-estul Bulgariei, cel mai afectat fiind orașul Varna, port la Marea Neagra, lovit de viitură, potrivit AFP.
Autoritățile au decretat stare de catastrofă naturală în Varna, în regiunea Dobrici din nord-est și în câteva localități din centrul țării.
În stațiunea Albena, 1.200 de turiști, printre care cetățeni germani, ruși și britanici, au fost evacuați cu ajutorul camioanelor și elicopterelor, după ce hotelurile în care erau cazați au fost inundate.