Proteste și greve în Brazilia, înaintea Campionatului Mondial: Oamenii vor școli și locuri de muncă, nu stadioane luxoase

Proteste și greve în Brazilia, înaintea Campionatului Mondial: Oamenii vor școli și locuri de muncă, nu stadioane luxoase

Cu doar câteva zile înainte de începerea Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia, străzile sunt împânzite de mulțimi de oameni. În timp ce unii flutură steaguri și banere sportive, alții au nemulțumiri cu privire la acest eveniment, întrebându-se: ”Pentru cine este de fapt această cupă?”.

Sentimentul multor brazilieni este că guvernul cheltuie miliarde din banii publici pe construcții total inutile, pe modernizarea unor stadioane, dar nu suficient pentru programe de care să beneficieze pătura săracă a societății, scrie Arizona Republic.

Mai multe demonstrații, greve și proteste au izbucnit peste tot în țară, organizate în mare parte de muncitori și sindicaliști, pe Facebook.

Economia Braziliei va avea de câştigat doar pe termen scurt de pe urma Campionatului Mondial de fotbal pe care îl va găzdui în mai puţin de o săptămână, deoarece beneficiile financiare vor fi prea mici în comparaţie cu nevoile pe termen lung ale uneia dintre cele mai mari economii emergente din lume, scrie zf.ro.

Criticii consideră că Brazilia a încercat să facă prea multe şi s-a întins mai mult decât îşi poate permite. Meciurile de fotbal se vor desfăşura în 12 oraşe deşi FIFA a cerut doar opt.

Birocraţia copleşitoare, corupţia şi politicile pe termen scurt necorespunzătoare au făcut ca proiectele grandioase să fie prioritare, şi nu nevoile populaţiei, cum ar fi un nivel mai bun al educaţiei, asistenţă medicală eficientă, sisteme în care inegalitatea dintre bogaţi şi sărăci este evidentă. Brazilia are 200 milioane de locuitori.

Aceasta este prima Cupa Mondială unde protestele din stradă reprezintă o problemă majoră. In iunie 2013 un milion de brazilieni au protestat împotriva sărăciei cerând prioritizarea sistemului de sănătate, al educaţiei şi al transporturilor.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`