Comisia Europeană, critici pentru Guvernul Român, cu privire la atragerea de fonduri, achizițiile publice și strategia anticorupție

Comisia Europeană, critici pentru Guvernul Român, cu privire la atragerea de fonduri, achizițiile publice și strategia anticorupție

Comisia Europeană a trimis Guvernului român mai multe observaţii la Acordul de Parteneriat, atrăgând atenţia asupra lecţiilor neînvăţate, a alocărilor dezechilibrate şi neîndeplinirii unor condiţionalităţi ex-ante, precum nerespectarea legislaţiei UE în domeniul achiziţiilor publice.

Într-un document citat de Mediafax, Comisia Europeană atrage atenţia că România a propus, în Acordul de Parteneriat, un număr mare de priorităţi de finanţare din fonduri europene, abordare care „comportă riscul devierii de la o folosire a fondurilor orientată spre performanţă şi a reducerii eficienţei operaţiunilor în sectoarele, teritoriile şi grupurile sociale vizate”.

Comisia Europeană sesizează probleme la achizițiile publice, atragerea slabă de fonduri europene și cere reintroducerea strategiei anticorupție.

PRINCIPALELE CRITICI:

– Legislaţia achiziţiilor publice încalcă directiva europeană
– Instrumente noi pentru accesul IMM-urilor la finanţare
– Reintroducerea Strategiei Anticorupţie
– Alocările bugetare – dezechilibre îngrijorătoare
– Inexistenţa unor măsuri privind creşterea mobilităţii interne pe piaţa muncii
– Lipsa fondurilor pentru a preveni abandonul şcolar
– Critici pe marginea Masterplanului lui Sova

„Comisia nu este de acord cu presupusa îndeplinire a condiţionalităţilor. În pofida progreselor recente, timide, sistemul de achiziţii publice necesită în continuare îmbunătăţiri semnificative pentru a fi considerat eficient. Transparenţa procedurilor de achiziţii publice este pusă în pericol de o lipsă de coerenţă şi de consecvenţă a avizelor emise de diferite instituţii. Trebuie implementate eficient mecanisme pentru detectarea şi prevenirea conflictelor de interese, indiferent de sursa de finanţare”, se mai arată în document.

Referitor la certificatele verzi, CE solicită clarificări asupra modului în care certificatele suspendate vor fi acordate producătorilor de energie din surse regenerabile şi asupra scutirii marilor consumatori industriali de la obligaţia de a achiziţiona certificate verzi pentru o anumită parte a consumului de energie electrică.

Alte condiţionalităţi ex-ante neîndeplinite sau îndeplinite parţial se referă la Agenda Digitală, la managementul apelor şi al deşeurilor, la prezenţa tinerilor pe piaţa muncii, îmbătrânirea sau reducerea sărăciei.

Prin urmare, Comisia solicită României să-i prezinte măsurile pe care le va lua pentru îndeplinirea acestor condiţionalităţi, dar atrage atenţia, totodată, că există un risc rezultat din adoptarea târzie a strategiilor.

CE consideră că referirea la Strategia Anticorupţie trebuie să fie reintrodusă în Acordul de Parteneriat.

Reformei administrative şi judiciare din România „ar trebui să i se acorde cea mai mare prioritate şi ar trebui să fie pusă în aplicare cât mai curând posibil, pe baza strategiilor aferente privind reforma administraţiei publice şi cu privire la dezvoltarea sistemului judiciar şi a planurilor de acţiune corespunzătoare”, precizează documentul.

„Alocarea bugetară propusă prezintă în continuare dezechilibre îngrijorătoare. Alocarea pentru mediu în cadrul Fondului de Coeziune a fost redusă, subminând capacitatea României de a implementa ivestiţiile cerute de acquis-ul comunitar”, crede Comisia.

Totodată, aceasta consideră nejustificată propunerea de a transfera 3% din alocarea pentru regiunile mai puţin dezvoltate către regiunile mai dezvoltate.

În ceea ce priveşte problema romilor, CE sfătuieşte autorităţile române să se asigure de faptul că obiectivele integrării sunt conforme cu nevoile acestei etnii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Părintele Dumitru Stăniloae vorbește despre ceva ce ne privește pe fiecare în parte. Din epava morală care ajungem uneori putem redeveni, cu ajutorul lui Hristos, oameni deplini (VIDEO)
23:39 - „360 de grade”, cu Alina Bădic. Vasile Bănescu: Dumnezeu l-a ales în felul Lui tainic pe părintele Arsenie Boca să fie unul dintre mărturisitorii creștini ortodocși în perioada cruntă a comunismului (VIDEO)
22:59 - Andreea Bănică, replică la comentariile răutăcioase pe care le-a primit după un concert: „Sunt sânii mei, ce să fac cu alea care nu au deloc și nu le sare nimic?” (VIDEO)
22:32 - Surpriză pentru Mihai Bendeac, după ce a cumpărat două covoare de pe Temu: „Sunt deosebit de prost” (VIDEO)
22:06 - Ungaria a publicat acordul privind extinderea Schengen: După aderare, România și Bulgaria vor continua controalele la frontierele terestre pentru cel puțin 6 luni
21:45 - Radu Drăgușin, lăudat după victoria Manchester City – Tottenham 0-4. Ce notă a primit fundaşul român
21:22 - Peste 200.000 de români din diaspora au votat până sâmbătă, ora 21.00: „Vreau să mă întorc în România, aș vrea să fie un loc mai bun pentru viitoarea mea familie”
20:54 - USR denunță cazuri de „alegători care sunt hărțuiți de Poliția lui Cătălin Predoiu pentru postări” din online. Ce spune Poliția (VIDEO, FOTO)
20:33 - Florin Piersic, mesaj sfâșietor la moartea lui Gabriel Cotabiță: „Te voi iubi mereu, Omule!”
20:09 - Adriana Bahmuțeanu, despre Silviu Prigoană: Țipa la copii, îi bătea. Era vorba de rele tratamente acolo și cei de la DGASPC nu au acționat, pentru că le place banul, să-și umple buzunarele (VIDEO)