Mugur Isărescu: Canalul psihologic este cel mai periculos la contagiunea crizei din Grecia. BNR e pregătită

Mugur Isărescu: Canalul psihologic este cel mai periculos la contagiunea crizei din Grecia. BNR e pregătită

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu,  a declarat, potrivit Mediafax, că BNR a luat toate măsurile necesare pentru prevenirea contagiunii crizei din Grecia și a menționat că această răspândirea aceasteia ar putea avea loc pe canalul psihologic. „BNR e pregătită” a spus Isărescu.

„Toată lumea plânge că vine criza, este o isterie şi nu poţi răspunde eficient la aşa ceva (…) Atmosfera este profund iraţională. Dar trebuie să mărturisesc că suntem pregătiţi. Am învăţat cum să transmitem mesaje pentru ca un astfel de impact să fie cât mai limitat”, a adăugat guvernatorul BNR.

În privința unor privința unei contagiuni pe cale financiară Guvernatorul BNR s-a declarat optimist, afirmând că există un pericol foarte mic ca o astfel de influență să se manifeste în România.

„Bineînţeles că ne-am putea confrunta cu o contagiune financiară care se poate manifesta pe calea capitalului, dar acest canal este redus şi a funcţionat în sens opus. Pentru noi, canalul capitalului a funcţionat într-un mod mai degrabă pozitiv, însemnând că băncile şi-au majorat contribuţia de capital la subsidiarele din România”, a explicat Isărescu.

Deși sistemul banacar românesc nu este direct vulnerabil crizei datoriei publice grecești , există totuți potențiale canale de răspândire care trebuie monitorizate strict din perspectiva cotei de piață a băncilor elene, care controlează 16% din activele bancare din România, a explicat Isărescu.

„Nu exclud unele ieşiri de capital, care ar putea avea o anumită influenţă în România. De exemplu, dacă expunerea unei bănci faţă de subsidiara din România ar fi brusc redusă. Monitorizăm, însă, retragerile de capital şi considerăm că acest canal de contagiune, prin mşcări de capital, nu va cauza perturbări ale pieţei în România”, a spus el.

Isărescu a subliniat că sistemul banacar românesc este din punct de vedere a rezervelor de capital mai bine situate decât cel din restul europei și că a rigorile impuse de BNR băncilor sunt mai mari decât cele impuse de Uniunea Europeană.

„Ne-am uitat la toate băncile de aici şi există în principal bănci româneşti cu capital străin, majoritatea subsidiare ale unor grupuri bancare europene. Am cerut băncilor-mamă, cu mult înainte de testele de stres realizate de băncile europene, să crească nivelul de capital. Pot să vă spun că testele noastre de stres şi cererile pentru capital au fost mult mai dure decât cele din Europa”, a spus Isărescu.

 

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`