Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom: Am crescut uşor producţia în România, continuând să implementăm strategia companiei

Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom: Am crescut uşor producţia în România, continuând să implementăm strategia companiei
Foto: economica.net

Rata de utilizare a rafinăriei a crescut cu 92%, în primul trimestru al anului comparativ cu aceeași perioadă a anului 2013, EBIT-ul CCA s-a îmbunătățit, însă s-a înregistrat o scădere cu 2% a volumelor vânzărilor din marketing din cauza vânzărilor comerciale mai mici a anunțat, marți, Petrom printr-un comunicat. Astfel, proofitul OMV Petrom a scăzut în acest prim trimestru cu 19%.

Profitul net al grupului OMV Petrom a scăzut cu 19% în primul trimestru al acestui an, până la 1,075 miliarde de lei, comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit raportului financiar al companiei.

În primul trimestru din 2013, compania obţinuse un câştig net de 1,332 miliarde de lei.

De asemenea, vânzările OMV Petrom s-au diminuat cu 9%, ajungând la 5,296 miliarde de lei, faţă de 5,789 miliarde de lei, cât era valoarea indicatorului în aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Performanţă noastră financiară din T1/14 reflectă povara fiscală mai mare şi mediul de piaţă deteriorat. Cererea scăzută pe pieţele de gaze, electricitate şi combustibili, împreună cu marjele de rafinare mai mici au fost doar parţial compensate de iniţiativele de excelenţă operaţională şi management al costurilor în toate diviziile de activitate. În activitatea operaţională, am crescut uşor producţia în România, continuând să implementăm strategia companiei”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom, citată în comunicatul companiei.
În perioada analizată, numărul angajaților OMV Petrom a scăzut cu 6%, de la 20.790 la 19.509 persoane.

Compania a produs în primul trimestru 16,36 milioane tone echivalent petrol (bep), cu 1% mai puțin decât nivelul din primele trei luni ale anului trecut, de 16,46 milioane bep. Producția zilnică de hidrocarburi a fost de 182.000 bep, cu 1% mai mică față de 183.000 bep în ianuarie-martie 2013.

Producția de țiței şi condensat a fost de 7,83 milioane bep, în scădere cu 2% comparativ cu 7,99 milioane bep. Producția de gaze naturale a crescut cu 1%, de la 1,3 miliarde metri cubi la 1,31 miliarde metri cubi.

Costul de producție a hidrocaburilor a crescut în primul trimestru cu 14%, de la 14,92 dolari pe bep, la 17 dolari. Compania arată, în comunicat, că aceste costuri au urcat în principal din cauza costurilor mai mari în România, a efectelor nefavorabile ale cursului de schimb şi a volumelor mai mici de producție disponibile pentru vânzare.

“În parteneriat cu ExxonMobil, ne pregătim pentru următoarea etapă de foraj în perimetrul Neptun Deep, începând cu jumătatea anului, în timp ce platforma de foraj Ocean Endeavour este în curs de pregătire pentru operaţiunile din Marea Neagră, iar interpretarea datelor de seismică 3D este în desfăşurare”, a menţionat Mariana Gheorghe.
Compania a produs în România în primul trimestru 15,44 milioane bep, atât ţiţei, cât şi gaze, cu 1% mai mult decât 15,35 milioane bep în aceeaşi perioadă de anul trecut.

Producţia internă de ţiţei a fost de 7,01 milioane bbl, în uşoară scădere faţă de 7,03 milioane bbl din perioada similară a anului trecut.

Producţia internă de gaze naturale a crescut cu 1,4%, la 8,4 milioane bep, susţinută în principal de sondele noi productive în zăcămintele Totea şi Mamu.

Vânzările de gaze naturale ale OMV Petrom su scăzut în primele trei luni cu 18%, de la 1,52 miliarde metri cubi (13,47 TWh), la 1,25 miliarde metri cubi (16,39 TWh), în principal din cauza contracţiei cererii sectorului industrial şi a iernii mai blânde.

De asemenea, consumul estimat de gaze naturale al României a scazut cu 9% comparativ cu primul trimestru din anul trecut, potrivit OMV Petrom.

În perioada analizată, compania a produs 0,58 TWh de electricitate, cu 29% mai puţin faţă de 0,82 TWh în primul trimestru de anul trecut.

Compania a produs 0,55 TWh de electricitate la termocentrala pe gaze de la Brazi, acoperind 3% din producţia estimată la nivel naţional pentru primul trimestru. Parcul eolian Dorobanţu a generat 0,02 TWh de electricitate, cu 32% mai puţin faţă de perioada similară din 2013, în contextul iernii blânde.

Pe 29 aprilie, acționarii companiei au aprobat distribuirea de dividende în valoare totală de 1,745 miliarde de lei, cu 10% mai mult decât anul trecut, a continuat şefa Petrom.

Ea a mai spus că investiţiile din acest an vor depăşi 6 miliarde de lei, dacă Petrom va avea un mediu favorabil pentru investiţii.

“Privind către viitor, vom continua să implementăm strategia noastră, susţinută de un program de investiţii semnificative, de peste 6 miliarde de lei în acest an, cu condiţia unui cadru favorabil investiţiilor şi a unor fundamente solide de piaţă”, a adăugat Mariana Gheorghe.

Grupul Petrom a încheiat anul 2013 cu un profit net de 4,824 miliarde de lei, în creştere cu 22% faţă de rezultatul net de 3,946 miliarde lei, raportat la finele lui 2012.

Vânzările grupului Petrom s-au cifrat la 24,185 miliarde lei în anul 2013 (excluzând accizele la produsele petroliere), în scădere cu 8% faţă de anul 2012, când au fost de 26,25 miliarde lei.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`