Ministrul polonez de Externe: Criza din Ucraina va accelera pregătirile Poloniei pentru adoptarea euro

Ministrul polonez de Externe: Criza din Ucraina va accelera pregătirile Poloniei pentru adoptarea euro
Foto: koerber-stiftung.de

Criza din Ucraina va accelera pregătirile Poloniei pentru adoptarea euro, a declarat joi ministrul Afacerilor Externe al acestei ţări, Radoslaw Sikorski, citat de AFP.

„Evenimentele care au loc în Ucraina ne vor mobiliza să accelerăm integrarea în zona euro”, a afirmat ministrul.

Potrivit lui Sikorski, eventuala decizie de adoptare a monedei unice va avea nu doar un caracter financiar şi economic, dar şi o dimensiune politică, legată de securitate.

Solidaritatea între membrii zonei euro este respectată fără ezitare, întrucât riscurile la adresa unei ţări provoacă automat turbulenţe în toate celelalte state, a spus Sikorski.

„În prezent, în faţa unei situaţii internaţionale complicate, este în interesul nostru să creăm o interdependenţă între Polonia şi celelalte state UE”, a explicat oficialul.

Polonia, cu 38 de milioane de locuitori, este cea mai mare economie în rândul fostelor state comuniste membre ale Uniunii Europene.

Autorităţile de la Varşovia nu au stabilit o dată exactă pentru aderarea la euro, dar vor ca până în 2015 să fie respectate toate criteriile de la Maastricht necesare pentru adoptarea monedei unice.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`