Victor Ponta: Voi sesiza CCR privind implicarea președintelui în campania electorală (VIDEO)

Victor Ponta: Voi sesiza CCR privind implicarea președintelui în campania electorală (VIDEO)
Foto: gov.ro

Premierul Victor Ponta a declarat, marți, în cadrul ședinței de Guvern, că va depune o sesizare la Curtea Constituțională privind implicarea președintelui Băsescu în campania electorală.

„Am decis și voi înainta astăzi la Curtea Constituțională o sesizare privind conflictul dintre Guvern ca organizator al alegerilor și președinție privind implicarea acestuia în campania electorală. Există categorii de persoane care au drept de vot, dar nu au voie să facă campanie electorală, precum judecătorii, magistrații, procurorii, ambasadorii, prefecții și subprefecții, militarii, aceștia nu vin cu tricouri la muncă. Există clar niște categorii prevăzute de lege și de Constituție, dar nu au dreptul să facă campanie electorală. Implicarea președintelui în campanie este profund neconstituțională și încalcă legea Constituției. Vreau să dau doar un singur citat în acest sens: «Implicarea şefului statului în campanie este profund neconstituţională şi încalcă litera şi spiritul Constituţiei. În legea fundamentală se stipulează foarte clar că şeful statului trebuie să fie garantul respectării legii şi trebuie să fie echidistant. Domnia sa este prima persoană care uită de litera Constituţiei şi interpretează textul acesteia în favoarea unui partid politic». Aşa a spus Emil Boc în 2004, am încredere că, uneori, are opinii corecte şi vom pune în sesizare şi acest citat. Sunt convins că, în felul acesta, campania electorală, şi pentru europarlamentare, şi pentru prezidenţiale, se va desfăşura cu respectarea Constituţiei”, a declarat Victor Ponta.

În replică, președintele Traian Băsescu a declarat că nu a încălcat în niciun fel Constituţia apărând în campania electorală a Partidului Mişcarea Populară.

„Categoric nu, aş vrea să ştiu la ce se referă. El plagiază tenativele de suspendare care au fost în 2007 şi în 2012 pe acelaşi tip de motivaţie, iar în avizul nr 1 din 2007, CCR stabileşte foarte clar plaja pe care preşedintele se poate mişca în spectrul politic. Are dreptul la opţiuni politice, să fie susţinut de un partid, să rămână apropiat unui partid. Articolul 84 spune foarte clar nu poate fi membru de partid, dar în avizul CCR se explică foarte clar că preşedintele nu vine din nori şi devine preşedinte, ci este susţinut de un partid, rămâne în relaţie cu partidul. Nu-l mai atac pe Ponta dacă iese de pe afișe”, a declarat Băsescu, pentru Gândul.

Șeful statului a precizat că un preşedinte are voie să se îmbrace cum vrea în vacanţă, inclusiv cu un tricou cu sigla şi numele PMP.

Ponta va sesiza CCR în legătură cu implicarea lui Băsescu în campania electorală

Urmăriți B1TV.ro și pe
`