Camera Deputaților a respins, marți, proiectul de lege inițiat de Guvern privind desființarea unor instanțe judecătorești și a parchetelor de pe șângă acestea, măsură ce a fost criticată de reprezentanţii tuturor grupurilor parlamentare pentru că ar limita „accesul la justiţie”, transmite Mediafax.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis respingerea acestui proiect de lege, iar preşedintele Comisiei, Bogdan Ciucă, a arătat că această decizie a fost luată cu unanimitate luându-se în calcul dezbaterea din Comisie şi argumentele autorităţilor locale şi ale parlamentarilor.
Potrivit liberalilor, proiectul de lege iniţiat de Guvern propune desfiinţarea a 30 de instanţe judecătoreşti şi a parchetelor aferente şi au apreciat că, în condiţiile în care există resurse economice, s-ar încălca prevederile constituţionale potrivit cărora accesul liber la justiţie este un drept fundamental.
„PPDD susţine reforma în justiţie, dar nu înţelegem prin asta desfiinţarea justiţiei”, a spus Luminiţa Adam, deputat PPDD, în timp ce PDL a susţinut că efectul imediat al desfiinţării instanţelor de judecată ar fi îndepărtarea justiţiei de cetăţeni.
„Nu putem eficientiza sistemul dacă ducem cetăţeanul mai departe de actul justiţiei”, a adăugat şi reprezentantul Minorităţilor Naţionale Niculae Mircovici, în timp ce Marton Arpad (UDMR) a arătat că soluţia corectă este formarea judecătorilor şi nu de desfiinţarea judecătoriilor.
Mihai Neacșu, liderul deputaților PSD, a precizat că susţine soluţia găsită de colegii din Comisie, apreciind că „o bună parte” dintre instanţele judecătoreşti propuse a fi desfiinţate „sunt viabile şi merită să rămână în funcţiune”.
„În final, acele judecătorii care merită să fie desfiinţate să fie desfiinţate, iar cele care trebuie să rămână, să rămână”, a adăugat Neacşu.
Deputaţii au votat cu 305 de voturi „pentru”, două „împotrivă” şi trei abţineri raportul Comisiei Juridice de respingere a proiectului de lege privind desfiinţarea unor instanţe judecătoreşti. Proiectul de lege va fi analizat şi de Senat.