Desi Romania se mandrea cu o industrie destul de performanta de fire si stofe astazi cu greu mai gasim o fabrica de procesare a acestui material traditional.De vina este criza, de vina sunt organismele centrale de vina este prabusirea lohn-ului, de vina sunt firele sintetice etc. Intre atatea vinovatii ar fi fost frumos sa gasim si ceva merite, sa gasim oameni si actiuni concrete care sa merite sa fie mentionate. Din pacate ramanem doar la partea de vinovatii iar principalul lucru care ne vine in minte este ca de fapt ca peste tot noi ca si colectivitate suntem cei vinovati sau in orice caz suntem cei care platim greselile.
Din pacate Romania sta foarte prost la capitolul competitvitate procesatorii de covoare preferand lana din import – mai ales din Turcia care este chiar si cu 20% mai ieftina iar calitatea este mult mai buna.
Fibra de lână trebuie să aibă o anume calitate şi uniformitate pentru a putea fi folosită la producerea covoarelor şi a textilelor. Lâna autohtonă este foarte murdară, iar pierderea este de 60% – declara un inalt functionar.
Lana in secolul XX
Oile au sosit in Australia cu prima flota si au fost utilizate in principiu ca si sursa de hrana.
In anul 1821 prima licitatie de lana din australia a avut loc la cafeneaua Garraway’s din Londra. Deasemenea, in anul 1838 oile erau in fiecare colonie australiana, astfel lana dominand exportul Australiei cu o cantitate anuala de lana de peste doua milioane de kilograme.
Anii 1870 si 1880 au marcat varful de influenta al industriei de lana, astfel lana continuand sa domine exporturile Australiei.
Anii 1890 au vazut o combinatie de scadere a preturilor de lana din cauza secetei, numarul ovinelor incepand sa scada aproape la jumatate.
Seceta din anul 1890 a fost putenic resimtita la inceputul secolului 20. Industria ar fi avut nevoie de aproape treizeci de ani pentru a reconstrui numarul oilor la numarul lor initial.
Perioadele mai dificile au venit insa cu dezvoltarea fibrelor sintetice, combinate cu schimbarea gusturilor consumatorilor fortand astfel, scaderea preturilor.
Interesul pentru lana a scazut, insa pozitia relativa a lanii nu a putut fi oprita in cadrul pietei de fibra.
Multi producatori au parasit industria in timp ce altii se uitau la noile surse de venit pentru a suplimenta veniturile lanii. Acest lucru reducea importanta lanii in cadrul productiei primare, lana devenind din ce in ce mai mult o fibra specialista.
Astazi, industria lanii ramane importanta fiind in continuare un furnizor de fibre naturale de inalta calitate pentru tesaturi. Desi firele sintetice au pondere din ce in ce mai mare, lana ramane totusi un material de baza.
Australia este cel mai mare producator de lana , producand 28 % din totalul productiei de lana grasa, in anii 2002/2003. Rezultatul a fost de 117.5 de milione de oi tunse, care produc peste 499 milioane de kg de lana grasa.
Australia exporta lana la 55 de tari, cel mai mare cumparator fiind China.
Anii 1990 au fost unele dintre cele mai uscate decenii inregistrate . In anii 2002 / 2003 seceta severa a lovit cele mai multe zone de crestere a lanii.
In anul 2004, productia lanii si al oilor a scazut la cele mai scazute niveluri.
Pentru o buna familiarizare in legatura cu diversele tipuri de lana si a companiilor din industria de profil , puteti vizita magazinul online al furnizorilor de textile, confectii si tricotaje din Romania – Afaceritextile.ro