Reprezentanții G 20au promis că vor adopta măsuri care să ducă la majorarea PIB-ul lor cumulat cu peste 2%, sau două mii de miliarde de dolari în următorii cinci ani, ceea ce va duce la crearea a milioane de noi locuri de muncă, relatează Reuters.
Pentru a îndeplini acest obiectiv, statele membre ale G20 vor majora investiţiile, vor adopta măsuri pentru reducerea şomajului, vor îmbunătăţi comerţul şi vor promova concurenţa, pe lângă politicile macroeconomice în vigoare.
În perioada 22-23 februarie a avut loc în Australia reuniunea miniştrilor de Finanţe şi ai guvernatorilor băncilor centrale ai statelor G-20, care reprezintă aproximativ 85% din economia mondială.
În comunicatul final prezentat după întâlnire se arată că statele membre ale G20 ”vor dezvolta politici ambiţioase şi realiste care să ducă în următorii cinci ani la majorarea PIB-ului cumulat cu peste 2% faţă de nivelul implicat de actualele politici”.
Ministrul australian de Finanţe, Joe Hockey, a afirmat că acest plan reprezintă o nouă etapă a cooperării în G20, în timp ce omologul său german, Wolfgang Schaeuble, a avertizat că ”rezultatele acestui proces nu pot fi garantate de politicieni”.
De asemenea oficialii au apreciat că ”politica monetară va rămâne adecvată în multe economii avansate şi se va normaliza la momentul potrivit”.
FMI estimează că economia mondială va înregistra o creştere de 3,75% anul acesta şi de 4% anul viitor. Se estimează că reformele structurale anunţate de statele G20 vor duce la creşterea economiei mondiale cu aproximativ 0,5% pe an în următorii cinci ani.