Iași: Peste 200 de elevi merg zilnic pe jos 20 de kilometri pentru a ajunge la școală: Autoritățile dau din umeri

Iași: Peste 200 de elevi merg zilnic pe jos 20 de kilometri pentru a ajunge la școală: Autoritățile dau din umeri

Se trezesc cu noaptea în cap și merg pe jos aproape 20 de kilometri, înfruntând gerul năpraznic, zăpada până la genunchi și noroaiele. Asta trebuie să îndure în fiecare zi cei peste 200 de elevi din comuna ieșeană Țibana, care fac naveta la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară. În ciuda greutăților, cei mai mulți dintre copii nici nu se gândesc să renunțe la cursuri. Ei încă mai speră că după mulţi ani de chin autoritățile le vor da o mână de ajutor şi le vor pune la dispoziție un microbuz școlar. Dorinţa lor ar putea rămâne doar un vis pentru că factorii de decizie ridică din umeri şi îşi pasează responsabilitatea.

Florin este unul dintre cei cinci copii ai familiei Ivan pentru care învățătura reprezintă singura șansă la un viitor mai bun. Ca să nu întârzie la ore se trezește cu noaptea în cap, își face ghiozdanul, mănâncă pe fugă și pornește la drum.
 
Pe ulițele din sat abia se crapă de ziua. Din satul Vadu Vejii, în care locuiește, până la  Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară din centrul comunei Țibana, Florin are în față un drum lung și anevoios, acoperit de zăpadă şi noroi. Aproximativ două ore merge pe jos până la școală.
 
Mai ales pentru un copil de doar 14 ani, care zilnic trebuie să îndure frigul, gerul, nămeţii, dar şi pericolele care îl pândesc la tot pasul. Drumul trece printr-o pădure plină cu animale sălbatice, dar și prin câmpul pustiu și înghețat. Florin își înfruntă teama și merge hotărât mai departe. Din când în când mai face câte un popas să își tragă sufletul.

În total peste 200 de copii fac naveta până la şcoală la fel cum o făceau părinții și bunicii lor. Pentru a trece, însă mai ușor peste chinul pe care îl îndură zi de zi, elevii se iau la întrecere, în joacă.

În picioarele amorţite de frig copilul îşi pune pantofii buni de şcoală, care nu îl ţin însă mai mult de două săptămâni. Şi-ar dori un microbuz pentru ca situaţia să se schimbe. Dacă visul ar deveni realitate, Florin şi-ar putea construi mai uşor viitorul. Vrea să devină medic, să salveze vieţi, dar şi să le ofere un sprijin şi celor patru fraţi mai mici, care trăiesc doar din venitul mamei, aflat mult sub limita subzistenţei. De patru luni băiatul a rămas capul familiei, după ce tătăl lui a plecat să muncească peste hotare.
 
După mai bine de două ore de mers adolescentul ajunge în sfârșit la liceul din Țibana. Eforturile elevilor nu par să îi impresioneze pe cei care ar fi trebuit de mult să le ușureze accesul la educație.
Mai mult, directorul Liceului Tehnologic de Industrie Alimentară încearcă să țină departe de ochii presei drama copiilor și le cere angajaților să-i ferească pe liceeni de camerele de luat vederi.

Directorul şcolii consideră că şi-a făcut pe deplin datoria, deşi abia în toamnă a solicitat Inspectoratului Şcolar un microbuz!
 
Pentru Florin și colegii lui din satul Vadu Vejii ziua nu se încheie odată cu ieșirea pe poarta școlii. Trebuie din nou să străbată cei 10 kilometri de drum. Eforturile sunt tot mai mari, iar frica începe să-i cuprindă odată cu lăsarea întunericului. Mama copiilor răsuflă ușurată, abia când îi vede intrând pe poartă.

„Nu este semnal. Sunt dăţi când nu putem să ţinem legătura deloc cu ei. Vin prin pădure, vin pe ploaie, pe ninsoare şi nu ştim nimic de ei. Dacă aş putea i-aş duce în braţe, mi se rupe inima când îi văd că pleacă pe jos atâta drum”, a declarat Elena Ivan, mama lui Florin.
 
Disperarea părinţilor nu are ecou însă printre reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Iaşi.

„Prioritate pentru microbuze au avut şcolile primare. Prioritatea a fost transportul elevilor de vârstă mică şi nu transportul elevilor de liceu spre şcoală”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar din Iași, Sabina Manea.
 
Așa se apară oficialii care încearcă să paseze vina directorilor de școli, dar și edililor din comuna Țibana.
 
Mai mult, nici pentru asfaltarea drumurilor comunale nu s-au găsit fonduri astfel încât edilii s-au mulțumit doar să le pietruiască. Aceeași variantă a fost aleasă și de autorităţile judeţene, care nu a asfaltat niciodată drumul care leagă Vadu Vejii de satul Runcu şi de localitatea Ţibana. Pentru președintele consiliului județean Iași, Cristian Adomniței, fost ministru al educației problema sutelor de copii uitaţi de lume nu pare să fie importantă. Adomniţei a preferat să se ascundă în spatele angajaţilor Direcției de Drumuri Județene.

Singurul care promite o soluţie concretă este prefectul judeţului, Romeo Olteanu, care susţine că cele două microbuze care ar fi trebuit să ajungă la Ţibana s-au împotmolit în hăţişul birocratic de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Probabil că este vorba despre microbuzele Opel pe care Guvernul le achiziţionează printr-o afacere de 16 milioane de euro de la bugetul de stat. Cele 600 de microbuze şcolare vor fi împărţite primăriilor în an electoral de către ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, pentru fiecare microbuz statul urmând să plătească 26.700 de euro.

Chiar dacă microbuzele vor ajunge într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat în comuna Ţibana chinul elevilor ar putea continua. Şi asta pentru că Inspectoratul şcolar nu are pârghiile legale pentru a angaja şoferi.

Iași: Peste 200 de copii, nevoiți să meargă pe jos 20 de km zilnic până la școală

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:39 - Cătălin Drulă, despre o eventuală anulare a primului tur de alegeri: „E extrem de periculoasă pentru democrație. Oricât nu ne plac ideile și unii dintre candidați, cred că trebuie să-i înfrângem la vot”
19:34 - Accident bizar în Capitală. După coliziune, pasagera a aruncat o geantă din mașină. Ce au descoperit polițiștii
19:29 - O nouă descoperire în medicina modernă. Oamenii de știință lucrează la un spray nazal care ar putea să oprească boala Alzheimer
19:29 - Vicepreședintele CNA, Valentin-Alexandru Jucan, solicită demisia ministrului Digitalizării, Bogdan Ivan: „A fost la sediul TikTok pentru a discuta despre pregătirea alegerilor prezidențiale și parlamentare”
19:09 - Ce suma ar trebui să aibă orice român în contul bancar. Motivul pentru care nu este bine să aveți mulți bani pe card
19:07 - Klaus Iohannis: Ambasadorii UE au agreat aderarea completă a României la Schengen şi cu frontierele terestre, începând cu 1 ianuarie 2025. Consiliul JAI din decembrie va formaliza această decizie mult așteptată
18:59 - Ilie Bolojan: „Nu este vina oamenilor care au votat împotrivă, este vina noastră care am fost la putere ani de zile, care nu ne-am comportat astfel încât oamenii să aibă încredere” (VIDEO)
18:56 - Trei case din Tulcea au fost cuprinse de flăcări. De la ce a izbucnit incendiul
18:50 - Ilie Bolojan: “O țară nu se schimbă din București, ci din miile de localități din România, unde fiecare trebuie să facă ceva ca, cu 1% îmbunătățire, să avem o creștere totală a țării, nu doar 50% în București, pentru că n-are efect” (VIDEO)
18:40 - Tânăr arestat preventiv după ce și-ar fi ținut iubita sechestrată timp de trei săptămâni. Polițiștii au intrat în casa bărbatului și l-au imobilizat