Comisia juridică a Camerei Deputaților a aprobat cererea DNA privind ASF

Comisia juridică a Camerei Deputaților a aprobat cererea DNA privind ASF

Comisia juridică a Camerei Deputaților a aprobat marți cererea procurorilor Anticorupţie ca astăzi, până la ora 12.00, de a pune la dispoziție o serie de documente în legătură OUG privind ASF

Membrii Comisiei au decis în favoarea solicitării DNA, cu majoritate de voturi, iar hotărârea comisiei va fi transmisă Biroului permanent al Camerei Deputaţilor.

Există suspiciuni că ordonanța de urgență ar fi fost emisă pentru a proteja interesele firmei de asigurări Carpatica, potrivit unor surse judiciare.

Vicepreședintele Comisiei Juridice, Ciprian Nica, a precizat că DNA a cerut identitatea parlamentarilor și a celorlalte persoane invitate la comisie și că există evidența acestora.

Liderul deputaților UDMR Mate Andras Levente, s-a aratat deranjat de faptul că DNA cerut actele în acest mod direct.

„Dacă am ajuns ca DNA să îmi solicite opinia și votul meu într-o comisie, atunci împachetez și plec acasă”, a spus Levente.

Şi nu a fost singurul care s-a plâns de cererea directă a procurorilor.

„Este pentru prima dată după foarte mulţi ani când un procuror general nu corespondează cu Camera Deputaţilor şi ni se cere imperativ un document, ni se dă o persoană de contact, un sublocotenent, şi suntem atenţionaţi că dacă nu le trimitem până la 12.00 vor veni personal să le ia. Acest mod de comunicare nu este corespunzator cu democratia și statul de drept”, a spus la rândul său președintele Camerei, Valeriu Zgonea.

Anchetatorii suspectează că punctele de modificare a structurii ASF, introduse în Ordonanţa de Urgenţă, au fost iniţiate de persoane care ar fi avut interese ascunse. Concret, s-ar fi dorit înlăturarea vicepreşedintelui de la acea vreme, pentru că acesta avea neîntelegeri cu preşedintele instituţiei.

„Cercetările au evidenţiat că, deşi modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012, privind organizarea şi funcţionarea ASF ar fi trebuit să se realizeze prin adoptarea unui act normativ de către Senatul României (for decizional), proiectul de lege a fost retras de la dezbatere. Ulterior, actul normativ a fost introdus pe lista suplimentară a şedinţei de guvern, în vederea adoptării acestuia ca ordonanţă de urgenţă. Mirzac Marian cunoştea aceste proceduri dar este evident ca avea sustinerea necesara şi urmărea aprobarea cat mai rapida a acestui act normativ”, se arată în referatul procurorilor.

Marian Mîrzac şi Ilie Carabulea sunt arestaţi preventiv în acest dosar.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`