Datele de localizare oferite de Orange Serviciului de telecomunicatii Speciale, au fost solicitate târziu de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Cluj. Informaţia reiese din hărţile făcute publice. Datele au fost oferite după ora 17.00, dar abia 2 ore mai târziu au fost şi solicitate de echipajele de salvare.
Spre deosebire, la Vodafone, datele au fost solicitate mai devreme.
Cert este că dacă ambele hărţi ar fi fost solictate mai devreme ar fi ajutat la o identificare mai rapidă a victimelor din accidentul aviatic din Apuseni. Medicul Sorin Ianceu, rănit în accident a declarat că imediat a sunat la 112 şi a dat coordonatele de pe Google Maps. Medicul spune că a indicat inclusiv zona în care se afla, şi anume între localităţile Horea şi Beliş.
Hărțile privind localizarea arată că tinp de 2 ore, autorităţile din Cluj au ignorat datele de localizare oferite de Orange prin intermediul 112. Mai precis, compania a furnizat către STS datele la ora 17.31, iar cererea de la Inspectoratul pentru Siruaţii de Urgenţă a venit la ora 19.52. O oră mai târziu, la 20.50 şi Jandarmeria Cluj a solicitat confirmarea informaţilor de la STS.
În mod diferit, solicitatea pentru datele Vodafone a venit la 16.17 minute, însă raza de localizare era mult mai mare.Un lucru cert, dacă cele două hărţi ar fi fost suprapuse devreme, aria de localiztare s-ar fi redus cu o cincime.
Doctorul Sorin Ianceu susține că a vorbit de pe telefonul doctorului Zamfir și a transmis informațiile corecte.
„Le-am spus inclusiv că dacă pleacă din Horea spre Beliş pe drumul 1R, la jumătatea distanţei, pe partea dreaptă, ne aflăm prăbuşiţi. Ar trebui să existe aceste înregistrări. Cei de la 112 ne tot cereau coordonate GPS. Am încercat să scoatem coordonatele din aplicaţia Google Maps, coordonate pe care le-am furnizat. Ni s-a spus că trebuie să aşteptăm un SMS de la un operator de telefonie mobilă care să conţină şase cifre, pe care să îl dăm mai departe. Eu nu îmi aduc aminte să fi primit vreun mesaj”, a declarat Ianceu.
Între timp, USL a depus în Parlament un proiect de trecere a Serviciului de Telecomunicaţii Speciale în subordinea Ministerului Afacerilor Interne. Proiectul prevede ca şeful STS să devină secretar de stat în cadrul ministerului de resort şi, mai mult, să poată fi schimbat de premier. STS s-ar reorganiza astfel ca Departament de Telecomunicaţii Speciale şi devine o structură cu personalitate juridică care are în componenţa conducerii şi trei subsecretari de stat.