Legea avortului, contestată în Spania

Legea avortului, contestată în Spania
Foto: mexico.cnn.com

Mii de spanioli au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de un proiect de lege care limitează dreptul la avort. Manifestanţii, care au fost sprijiniţi de mai multe partide de opoziție, au cerut demisia ministrului Justiției, Alberto Ruiz Gallardon, autorul proiectului de lege.

Protestatarii au purtat pancarte pe care scria: „Permiteţi-le mamelor să decidă!” sau „Decizia ne face liberi”, dar şi o mascotă care îl înfăţişa pe ministrul Justiției ca un vampir.

Manifestanţii susţin că, dacă legea va fi adoptată de Parlament, aceasta va pune în pericol viaţa femeilor şi că li se ia acestora dreptul de decizie.

„Cred că acest lucru dă țara noastră înapoi cu mulți ani la capitolul drepturile femeilor. Se incriminează ceva ce nu ar trebui să fie o crimă. Am depășit asta cu mult timp în urmă și avem dreptul de a avea avort efectuat în condiții adecvate, fără a risca viața femeilor şi sănătatea lor”, spune unul dintre aceștia.

În prezent, femeile au dreptul de a avorta până la a 14-a săptămână de sarcină, ridicându-se la 22 de săptămâni, în caz de malformații. Proiectul de lege ar limita avortul la cazurile de viol și situații în care viioarele mame se expun la riscuri grave.

Actuala lege a fost contestată de Biserica Catolică și mai multe grupuri conservatoare.   

Urmăriți B1TV.ro și pe
`