Consiliul Europei atrage atenția României asupra asistenței medicale insuficiente pentru mame și copii

Consiliul Europei atrage atenția României asupra asistenței medicale insuficiente pentru mame și copii

Raport îngrijorător al Consiliului Europei. Documentul atrage atenţia că în România, speranţa de viaţă este scăzută iar asistenţa medicală pentru mame şi copii, insuficientă. În plus, mortalitatea infantilă rămâne la cote ridicate pentru o ţară europeană.

România nu a asigurat drepturile cetăţenilor la asistenţa medicală şi socială, securitatea socială, protecţia sănătăţii şi dreptul la condiţii de muncă sigure, avertizează Consiliul Europei într-un raport al Comitetului European pentru Drepturile Sociale.

Potrivit concluziilor raportului, în România, specialiştii europeni au identificat, în cazul ţării noastre, 8 situaţii de neconformitate cu prevederile Cartei Sociale Europene. În primul rând, lucrătorii de pe teritoriul României nu beneficiază de norme corecte privind siguranţa la locul muncii. De asemenea, statul român nu a luat suficiente măsuri pentru a reduce „numărul excesiv de accidente fatale la locul de muncă”.

Un alt aspect important identificat în raport se referă la speranţa de viaţă din România, estimată la 73,61 de ani, mult sub media de 79 ani la nivelul Uniunii Europene.

Rata de mortalitate este de 12,12 iar principala cauză a deceselor este reprezentată de bolile cardiovasculare. Astfel, România are un nivel dintre cele mai mari la nivelul UE, în ceea ce priveşte bolile cardiovasculare. Consiliul Europei a cerut statului român să gestioneze această situaţie prin luarea unor măsuri cu rezultate concrete. Documentul notează faptul că nu s-a îndeplinit această cerinţă.

În plus, mortalitatea infantilă rămâne la cote ridicate pentru o ţară europeană, de 9.79 la 1000 de naşteri, în condiţiile în care în Uniunea Europeană rata este de 4.1.

Raportul concluzionează că statul român nu pune la dispoziţia gravidelor suficientă consiliere şi nici asistenţă medicală corespunzătoare pentru mame şi bebeluşi. Nici persoanele din medii defavorizate nu beneficiază de servicii medicale corespunzătoare, accesul lor la un sistemul de sănătate fiind restricţionat de lipsa unor măsuri concrete ale statului român, concluzionează documentul Consiliului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:48 - Sindicatul Polițiștilor Dolj îl promovează fățiș pe Cătălin Georgescu, chiar dacă propaganda politică este incompatibilă cu Statutul Polițistului (VIDEO)
17:44 - Ovidiu Cîmpean (PNL), după ce Iohannis a convocat CSAT după alegerile prezidențiale: „S-au încălcat anumite prevederi legale. Sper să se facă o anchetă serioasă în acest caz și la nivel european, dar și la noi” (VIDEO)
17:35 - Dominic Fritz: „Convocarea CSAT este încă un capitol trist în mandatul lui Iohannis” (VIDEO)
17:28 - DNSC, despre rețeaua care l-a propulsat pe Călin Georgescu în turul doi la alegeriele prezidențiale: „Am recomandat oficial instituţiilor publice să interzică aplicaţia TikTok”
17:20 - Ilie Bolojan, despre reducerea numărului de parlamentari la 300: În primele șase luni o vom propune. Dacă PNL nu propune această chestiune, îmi voi da demisia din funcția de președinte
17:19 - Românii vor putea călători în SUA, fără vize, din 2025. Ambasadorul Andrei Muraru: „România îndeplinește acum toate condițiile tehnice prevăzute de legislația americană”
17:03 - Florin Tănase și soția lui Florinel Coman au transmis mesaje de susținere pentru Călin Georgescu
16:59 - Cristina Prună (USR): „Noi în campania electorală am spus că există ferme de trolli, că ar trebui ca instituțiile statului să investigheze lucrul acesta și abia acum avem CSAT. Am fost luați la mișto atunci” (VIDEO)
16:58 - Thomas Moldovan (PSD), despre convocarea CSAT: „Nu trebuie să amestecăm politicul cu cybersecurity” (VIDEO)
16:48 - Diana Șoșoacă, acuzații la adresa lui Călin Georgescu: „Cum îți permiți tu, așa, o casă de milioane de euro în Viena? De bun român ce ești”