Turcia: Guvernul Erdogan exclude din nou retragerea reformei judiciare

Turcia: Guvernul Erdogan exclude din nou retragerea reformei judiciare
Foto: telegraph.co.uk

Guvernul premierului Recep Tayyip Erdogan a exclud din nou, luni, retragerea proiectului de lege care vizează întărirea controlului Executivului asupra aparatului judiciar, relatează AFP.

”Nu se pune problema retragerii acestui proiect de lege”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului turc, vicepremierul Bulent Arinç.

”Consideraţi că ar fi rău dacă ar exista un mecanism care să controleze activităţile ilegale (din justiţie)?”, a continuat vicepremierul turc.

”Avem dreptul de a schimba legile”, a adăugat el.

Declaraţia vicepremierului Bulent Arinç a intervenit în timp ce preşedintele Abdullah Gül avea, luni seara, o întrevedere cu premierul Recep Tayyip Erdogan în încercarea de a găsi o soluţie la această controversă, care a generat la sfârşitul săptămânii schimburi violente de opinii între parlamentarii turci.

Comisia parlamentară pe probleme de justiţie dezbate, începând de vinerea trecută, o propunere de lege a Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, la putere), ce prevede reformarea Înaltului Consiliu al Judecătorilor şi Procurorilor (HSKY) cu scopul de a întări controlul guvernului asupra justiţiei. HSKY, una din principalele instituţii judiciare din Turcia, a apreciat vineri că proiectul de reformă al puterii turce este ”anticonstituţional”. (Detalii AICI)

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`