Ministrul delegat pentru IMM, Maria Grapini, a declarat, sâmbătă, că TVA de 9% în turism ar trebui uniformizată, astfel încât că nu mai existe diferenţe de taxare între alimentele servite în hoteluri dimineaţa şi cele servite în restul zilei, când TVA creşte la 24%.
„În momentul de faţă, la cazare se plăteşte TVA de 9 la sută, la micul dejun, mâncarea pe care o dă hotelul, se plăteşte 9 la sută, dar dacă serviţi cina la hotel, TVA este de 24 la sută. Adică dacă primiţi salată de roşii dimineaţa, pe roşia aia s-a plătit 9 la sută TVA, dacă primiţi salata seara, pe roşia aia TVA este 24 la sută. Trebuie uniformizată, pe undeva sunt neîndreptăţiţi hotelierii pentru că oamenii nu mai mănâncă seara la restaurantul hotelului, fiind mai scump, merg undeva în oraş, unde e mai ieftin”, a spus Grapini, citată de Mediafax.
Ministrul a adăugat că în Bulgaria TVA este uniformizată în turism, iar operatorii din turism din România „vin şi zic că ei nu au aceleaşi condiţii şi îşi pierd turiştii”.
„TVA uniformizată ar permite o gestionare corectă, pentru că eu am dubii aici că se separă roşiile cu 9 la sută TVA de cele cu 24 la sută. Susţin această măsură chiar dacă intru în contradicţie cu Ministerul Finanţelor” a adăugat Grapini.