Primăria Capitalei ar putea fi nevoită să reconstruiască monumente istorice demolate

Primăria Capitalei ar putea fi nevoită să reconstruiască monumente istorice demolate

Primăria Capitalei ar putea fi nevoită să reconstruiască monumentele istorice demolate. Este vorba despre Hala Matache şi două imobile din strada Berzei. Asta după ce Tribunalul Bucureşti a suspendat hotărârile municipalităţii care permiteau reamplasarea acestor monumente în alte zone. Potrivit organizaţiilor non-guvernamentale, sentinţa dată de instanţă confirmă inclusiv faptul că întreaga lucrare a şoselei Buzeşti-Berzei, dorită de Primăria Capitalei, este ilegală. 

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au decis să suspende hotărârile Primăriei Capitalei, care prevedeau reamplasarea monumentelor istorice demolate: Hala Matache şi două clădiri de pe strada Berzei. Pe rolul Tribunalului va fi depus un dosar care va avea ca obiect anularea Hotărârilor. Dacă va pierde şi în noul dosar, municipalitatea va fi nevoită să reconstruiască monumentele pe locaţia lor originală.

Mai mult, instanţa a suspendat şi autorizaţiile în baza cărora a fost construită şoseaua Berzei-Buzeşti, pe tronsonul dintre Dinicu Golescu şi Griviţei.

„Este, daca nu mă înșel, al zecelea, al 11-lea proces pe care Primaria îl pierde legat de procesul Berzei-Buzesti și este foarte grav faptul că 1000 de oameni au fost evacuați, 90 de clădiri, din care 19 monumente au fost demolate și toate acestea printr-un proiect declarat ilegal de instanță. În orice țara din lume ar veni imediat parchetul să îi aresteze pe oamenii care au semnat hârtiile”, a declarat pentru B1 TV, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicușor Dan.

În 2011, Tribunalul Bucureşti suspendase deja o autorizaţie de construire pentru şoseaua Berzei-Buzesti. Printr-o înţelegere cu organizaţiile non-guvernamentale şi cu Ministerul Dezvoltării, Primăria s-a angajat să modifice autorizaţia astfel încât şoseaua să ocolească Hala Matache. Potrivit organizaţiilor neguvernamentale, municipalitatea a emis ulterior alte autorizaţii care ar fi avut însă acelaşi continut cu cea pe care instanţa o suspendase.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:44 - Ovidiu Cîmpean (PNL), după ce Iohannis a convocat CSAT după alegerile prezidențiale: „S-au încălcat anumite prevederi legale. Sper să se facă o anchetă serioasă în acest caz și la nivel european, dar și la noi” (VIDEO)
17:35 - Dominic Fritz: „”Convocarea CSAT este încă un capitol trist în mandatul lui Iohannis” (VIDEO)
17:28 - DNSC, despre rețeaua care l-a propulsat pe Călin Georgescu în turul doi la alegeriele prezidențiale: „Am recomandat oficial instituţiilor publice să interzică aplicaţia TikTok”
17:20 - Ilie Bolojan, despre reducerea numărului de parlamentari la 300: În primele șase luni o vom propune. Dacă PNL nu propune această chestiune, îmi voi da demisia din funcția de președinte
17:19 - Românii vor putea călători în SUA, fără vize, din 2025. Ambasadorul Andrei Muraru: „România îndeplinește acum toate condițiile tehnice prevăzute de legislația americană”
17:03 - Florin Tănase și soția lui Florinel Coman au transmis mesaje de susținere pentru Călin Georgescu
16:59 - Cristina Prună (USR): „Noi în campania electorală am spus că există ferme de trolli, că ar trebui ca instituțiile statului să investigheze lucrul acesta și abia acum avem CSAT. Am fost luați la mișto atunci” (VIDEO)
16:58 - Thomas Moldovan (PSD), despre convocarea CSAT: „Nu trebuie să amestecăm politicul cu cybersecurity” (VIDEO)
16:48 - Diana Șoșoacă, acuzații la adresa lui Călin Georgescu: „Cum îți permiți tu, așa, o casă de milioane de euro în Viena? De bun român ce ești”
16:40 - Traian Băsescu: Anularea turului 1, la care visează PSD și PNL, nu este posibilă constituțional. Marea problemă este cum s-a ajuns ca 2 milioane de oameni să voteze un necunoscut. E treaba AEP să afle cu ce bani (VIDEO)